Annak köszönhetően, hogy a szezámmagnak kellemes íze van, amely a dióra hasonlít, ezeknek a magoknak az olaja nagyon népszerű, különösen a hideg konyhában, ahol valóban nagyon gyakran használják. A szezámolaj főként a csontritkulás megelőzésében és regenerációjában játszik fontos szerepet, de hatással van például a vérnyomásra, a koleszterinszintre vagy az immunrendszerre is. A hidegen sajtolt szezámolaj az E-vitamin, a magnézium, a kalcium, a cink és egyéb fontos anyag gazdag forrása lehet, amelyek gondoskodnak arról, hogy teste egészséges legyen és ellenálljon a különböző betegségeknek. A szezámolaj nagyon sok fontos anyagot tartalmaz, amelyek gondoskodnak az egész szervezet egészségi állapotáról és megfelelő működéséről. Tartalmaz: • E-vitamint – amely gyorsabb sebgyógyulást és általános bőrvédelmet biztosít • Magnéziumot – amelyet az élet elemének is neveznek Elsősorban azért, mert a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiség szükséges belőle. • Kalciumot – a kalciumról már mindnyájan nagyon sok információval rendelkezünk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium nagyon fontos, különösen az egészséges csontok és fogak számára. • Cinket – ami különösen a bőrre, a körmökre és a hajra van pozitív hatással • B6-vitamint – fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek anyagcseréjében, a csontváz növekedésében és fejlődésében • K-vitamint – ez a vitamin nélkülözhetetlen a test számára, hiányában különböző betegségek, például vérzékenység alakulhat ki • Lecitint • Esszenciális zsírsavakat – amelyek a lecitnnel együtt fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében • Telítetlen zsírsavakat • Aminosavakat • B12-vitamint – amely fontos az anyagcsere és a vörösvérsejt-termelés számára • B1-vitamint – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szív, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez • Mangánt – fontos a kalcium, foszfor és E-vitaminok megfelelő felhasználásához • Vasat – a szervezet fontos eleme. Részt vesz az energiatermelésben, a hemoglobin fontos része és megköti az oxigént a vörös vérsejtekben, ami segíti az egész szervezet oxigén ellátását. • Rezet – az egyik legfontosabb elem, amelyet a szépség elemeként is neveznek, mert szépíti a bőrt • Nikkelt • Krómot – segíti fenntartani a test normális vércukor szintjét és együttműködik az inzulinnal a cukor anyagcseréjében
A hidegsajtolással előállított szőlőmag olaj színe zöldes, illata a feldolgozott szőlőhöz hasonlít, napjaink korszerű, egészséges táplálkozásában alapvető szerepet kapott. Előnyös élettani tulajdonságainak köszönhetően az egyik legértékesebb növényi olajfélének tartják. · könnyen emészthető és koleszterinmentes · erős antioxidáns hatású · jól használható az ekcémás, száraz bőr tüneti kezelésében · hatékony bőr- és hajápoló, és a narancsbőr elleni küzdelemben is bevethető. · magas (250°C) füstpontjánál fogva sütéshez, főzéshez is megfelel · sütemények tésztájának, töltelékének ízesítéséhez kiváló · levesek, húsok, mártások, szószok utóízesítéséhez is ajánljuk · saláták dekorálásához, ízének gazdagításához is használhatjuk. Az olaj hevítésével az értékes tápanyagok egy része elveszik, így aki élettani hatásai miatt fogyasztaná, hidegen fogyassza napi 1-2 teáskanál mennyiségben.. Irodalmi adatok alapján a szőlőmag olaj fogyasztása az alábbi jótékony hatásokkal bír: - erősíti a vérereket, hajszálereket - csökkenti, enyhíti nőknél a változó kor tüneteit - védi a teljes érrendszert a meszesedéstől - kedvező hatást gyakorol a prosztatára és impotenciára - csökkenti a vér „rossz” ( LDL) koleszterin szintjét - növeli a vér „jó” ( HDL) koleszterin szintjét - csökkenti a trombózis előfordulásának lehetőségét - megvédi sejtjeinket a káros hatásoktól - gyulladásgátló hatással rendelkezik - csökkenti az inzulinrezisztenciát - növeli a szervezet stressztűrő- képességét - magas antioxidáns- tartalma révén lassítja az öregedési folyamatokat - védi a szemet, csökkenti egyes szembetegségek előfordulásának gyakoriságát - megelőzi a szürkehályog kialakulását Külsőleg használva: - biztosítja a bőr rugalmasságát, puhaságát - simává varázsolja a bőrt - lassítja a bőr öregedési folyamatait - halványítja a ráncokat, szarkalábak ellen is nagyszerű - segít felvenni a harcot a narancsbőrrel - regenerálja a bőrt - javítja a petyhüdt bőr állapotát, feszesebbé teszi azt - kiválóan hidratál - az egyik legkiválóbb csodaszer száraz, berepedezett bőr ellen - a száraz, fénytelen hajat selymessé, puhává, ragyogóvá varázsolja - serkenti a hajhagymákat
Tökmagkrémünk a sajtolás és szűrést követően hátramaradó nagyon értékes tökmag „massza” Ez a massza tartalmaz még olajat, így amikor üvegbe tesszük az feljön a tetejére egy záró réteget alkotva. Felhasználható pirítósra kenve, joghurtos saláta öntetbe, illetve reggeliző krémnek használva.
A zsírszegényített tökmagőrlemény – tökmagliszt – fehérjetartalma (54-56%) kiemelkedő, szénhidrát tartalma alacsony, ezáltal jobban beépíthető fogyókúrázók és cukorbetegek diétájába is. Számos ásványi anyagot és nyomelemet is nagyobb mennyiségben hordoz – magnéziumot, káliumot, mangánt, rezet és cinket-, ami miatt a tökmagliszt koncentrált ásványi anyag forrásnak, általános preventív élelmiszernek számít. Vegetáriánus étrendben húspótlóként használják, igen hatékony komplettáló, kiegészítő élelmiszer. Érdemes kipróbálni sütéshez a tökmaglisztet! Mind édes, mind sós süteményhez is harmonizál íze. Hagyományos ételek készítésénél részben vagy egészben kiváltható a búzaliszt vele. Pékáruba és kenyérbe is kiváló. Jó alternatíva azoknak akik érzékenyek a diófélékre és emiatt nem ehetnek mandula-, dió-, és gesztenyelisztből készült ételeket sem. Sütéshez keverhető más gluténmentes liszttel is. Rántott hús panírozásához is tökéletes amennyiben a kisütése nem forró olajban, hanem sütőben és tepsiben történik.
Gasztronómiailag egy igazi kuriózum, egészen elképesztő íz élményt jelent az egészségtudatos táplálkozás területén. Igen változatosan használható fel. A tökmagolaj nagyon gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakban, köztük omega-3 zsírsavakban is. Nagy mennyiségben találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok, mint a kálcium, magnézium, cink, réz, vas, valamint D-vitamin, B-vitamin és E- vitamin. Antioxidáns tartalma segítséget nyújthat a sejtek és szövetek részére. Segíti, erősíti az immunrendszert. Segítséget nyújthat betegség utáni lábadozásban. Lassíthatja az öregedési folyamatokat. Rendszeres fogyasztása a keringési rendszer egészségét biztosíthatja, jó hatással a memóriára, koleszterin szintre és érelmeszesedésre. Erősítheti a szívet. A B-vitaminoknak köszönhetően erősíti az idegrendszert, hatásos lehet a depresszióra is. Így növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A gazdag E- vitamin és a cink tartalom egészségesebbé teszi a bőrt és vitalizálja a hajat. Gyulladás csökkentő hatása enyhítheti a felfázással járó kellemetlen tüneteket. Jótékony hatással van a prosztatára is. Jó hatással van az emésztésre is. Támogatja a máj munkáját. Orvosolni képes egyes emésztőrendszeri betegségeket, úgy mint a puffadás, hasi görcs, émelygés. Reflux tüneteit is enyhítheti. Fogyókúrázóknak is javasolt a fogyasztása, mivel segítséget nyújthat a zsírszövetek lebontásában. Napi ajánlott adagja felnőtteknek 1 evőkanál. Igen változatosan használható ételkészítésre. Csorgathatjuk salátákra, krémlevesekre, köretekre.
MALLING SEEDLING Érési idő: korai, június közepe-július vége Gyümölcs jellemzői: nagy, igen nagy (4 g), megnyúlt kúp alakú, fényes, világospiros színű, a vacokkúpról könnyen leválasztható, húsa közepes konzisztenciájú, lédús, a hosszú szállítást nem bírja, a résztermések összetartása jó, íze kellemes, édeskés, jellegzetes málna aromájú, feldolgozásra és gyorsfagyasztásra is kiváló Termőképesség: rendszeresen és bőven terem, erős növekedésű, bőséges sarjhozamú, termesztéséhez támrendszert igényel, vesszőfoltosságra fogékony
Saját vegyszermentes termesztésből származó málna, lassúprésen átengedve (azaz mag nélküli), kevés cukor hozzáadásával és kevés almapektinnel besűrítve.
A málna frissítő ízén kívül magas vitamin- és szerves savtartalma is különösen egészségessé teszi. Liofilizálva keverjük a mézhez, így tudjuk a legjobban megőrizni értékeit.
A málna frissítő ízén kívül magas vitamin- és szerves savtartalma is különösen egészségessé teszi. Liofilizálva keverjük a mézhez, így tudjuk a legjobban megőrizni értékeit.
Természetes hozzávalókból készült, teljes mértékben adalékanyag mentes abált szalonna bio mangalica húsból. A végső ár a pontos súlymérés után kerül meghatározásra.