Az alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) egy diploid faj, az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, amely sárgás színezetű. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. Az alakor liszttel készített étel könnyen emészthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle; az így sütött kenyér íze a Svájcban divatos „dióskenyérre” hasonlít. Sok helyen azonban inkább rizshez hasonlóan főzik, vagy kását készítenek belőle, mivel kenyérkészítésre kevéssé alkalmas.
Bánkúti búzát, ami negyedszázadon át a legjobb volt hazánkban, s amit még 1960-ban is a vetésterület 65%-án termesztettek. A nemesítője Baross László volt, aki 1906-ban kezdett nemesíteni Bánkúton, a nevéhez fűződő B-1201 fajta pedig 1933-ban a kanadai Regina városában tartott búza világkiállításon I. díjat nyert. Utóbbinak 1970-től szűnt meg hazai termesztése, amikor a kombájnozásnál már nehézséget jelentett a magasra nőtt és elhajló kalászosok betakarítása.
. Én egy teljes őrlésű kenyér vagyok tönköly korpával és édesburgonyával. kb. 35-40g rostot tartalmazok 100gra vetített tömegemben és puha vagyok, meg finom attól mert teljesőrlésű kenyérre hajazok. Vegán szendvics reci: natúr hummusz egy kis curry fűszerrel ás graham masalaval felturbózva Vega hambi pogácsa +lenmag és napraforgómag és egy kevés édesburgonya püré (a hambi bucinál olvasható) majonéz saláta paradicsom párolt lilakáposzta /Ha összeállítottam akkor serpenyőben, vajon vagy zsíron, vagy vegán opciókén margarinon vagy oliva olajon aranybarnára pirítom a szendvics mindkét oldalát/ Összetevők: liszt bl80, liszt tk220, só, kovász, víz, édesburi, tönkölykorpa, *napraforgómag néha
Én egy teljes őrlésű kenyér vagyok, egy kis napraforgó magot bújtatva a bélzetembe és magvas bundába bújva, 40-50%-ban tartalmazok teljes őrlésű lisztet. Összetevők: liszt bl80, liszt tk220, só, kovász, víz, naprafotgó mag, szezámmag, lenmag, zabpehely
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél.
A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.
A Kukutyin Műhely bánkúti bio teljeskiőrlésű lisztjéből készül! Hosszú érlelésű kovásszal, vegyszermentes lisztből készült kézműves pékáru. A kovász etetése miatt csak szerda 18 óráig tudom fogadni a rendeléseket. Kérek mindenkit, hogy az ekkor megrendelt termékeket már ne vegye ki a kosarából. A kovászban található tejsavnak rengeteg pozitív élettani hatása van. Jóval lassabban kel, mint az élesztős változat. A hosszú érlelés során a tejsav elkezdi lebontani a tésztában található, normál esetben az emberi szervezet számára nehezen emészthető glutént. A glutént már módosított formában tartalmazza, könnyebben emészthető, magasabb tápértékű és alacsonyabb glikémiás indexű, összességében minden szempontból egészségesebb, mint az ipari pékáru.
TENROY/ROYAL GALA (őszi alma) Érési idő: augusztus vége-szeptember eleje Gyümölcs jellemzői: középnagy (150-170g), világossárga, alapszínen fénylő piros fedőszín, melyet jellegzetes hosszanti sávok, illetve csíkok tarkítanak, enyhén kúp alakú, gömbölyded, húsa kemény, finom szövetű, lédús, roppanó, kevésbé savas, édeskés ízű, aromás Termőképesség: középerős növekedésű, szétterülő habitusú, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem Porzása: más fajtákkal → Elstar, Gloster, Jonathan, Granny Smith, Starking
THORNFREE Érési idő: július vége-szeptember közepe Gyümölcs jellemzői: középnagy (4,5 g), sötét fekete, fényes, ovális, tüskementes húsa kemény, lédús, aromában közepesen gazdag, kellemesen savanykás, jól szállítható. Friss piacra és a konzervipar számára egyaránt javasolható, gyorsfagyasztásra csak a teljesen érett gyümölcs alkalmas, különben a hűtés során kivörösödik Termőképesség: erőteljes növekedésű, tüskétlen, 2-4 m magas, támrendszert igényel, nagyon bőtermő, rendszeres metszést igényel, terméshozama 10 t/ha
TIPO Érési idő: október-november Gyümölcs jellemzői: nagy vagy igen nagy méretű (30-50 dkg), kissé lapított, gömbölyded alakú, az egyik legnagyobb termésű fajta, héja vékony, fényes, sima, teljes érésben világos narancssárga, húsa a héjával megegyező színű, puha, olvadó, nagyon lédús, édes, kissé barackos ízvilágú, aromás, friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra is alkalmas, utóérő Termőképesség: 4-6 m magas, középerős növekedési erélyű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny, jó minőségű talajt kíván, napos, meleg, szélvédett helyre telepítsük, fagytűrő, de fiatal korában télire takarjuk be
TITANIA* Érési idő: késői érésű, június végétől-július elejétől Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, fürtnyele nagyon rövid, az alapi részen képződik a legnagyobb bogyó ezért kézzel nehezen szedhető, a bogyók mérete nagy, 1,15g átlagtömegű, fényes fekete, kemény húsú, igen magas savtartalmú, gyenge feketeribizli aromával Termőképesség: nagyon erős növekedésű, feltörő alkatú, erős vázágai vannak, géppel betakarítható, a gombás betegségeknek ellenáll, virágai közepesen öntermékenyek, de porzó fajtával lényegesen jobb a kötődés
Kérek mindenkit, hogy a KOSARÁBA TETT TERMÉKEKET HÉTFŐ ÉJFÉL UTÁN LEHETŐSÉG SZERINT MÁR NE TÖRÖLJE, mert az áru összekészítése a rendelőfelületen lévő többi terméktől eltérően már kedden megtörténik, így a kosárba tett termék mindenféleképpen leszállításra kerül. A törölt termékek így a bevásárlóközösség kasszáját terhelik. Köszönöm szépen a megértést! Tanyasi szabadtartású, táp-, antibiotikum- és gyógyszermentes tyúktojás. Kép forrása: https://pixabay.com/