A dió tekinthető a diófélék királyának az egészségügyi előnyei és jótékony hatásai miatt. A diónak legmagasabb az antioxidáns tartalma, melyek 15-ször hatásosabbak az E-vitaminnál – ami erőteljes antioxidáns hatásáról híres és védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. A dióbélből hideg sajtolás után maradó anyag őrölt formája a dióliszt. A legújabb tanulmányok szerint segít megfékezni az étvágyat a szerotoninszint növelő hatásuknak köszönhetően. Rengeteg rostot tartalmaz, ami fokozza a teltségérzetet. A rostok továbbá fontos szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében. Kiváló alapanyag süteményekben és kenyerekben mivel visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér íz világát. Szintén lehet palacsinta tésztához hozzátenni, de fogyasztható müzlikhez, joghurtba keverve is. Krémek ízesítésére is kiválóan alkalmas!
A dióolajat a legtáplálóbb és a legjobb olajak közé sorolják. Ezt főleg annak köszönheti, hogy összetétele tökéletes és szinte mindenre alkalmazható, amire csak szüksége lehet a szervezetnek. Erős antioxidáns, ugyanakkor forrása az egészséges zsíroknak, amelyek nagyon fontosak a test megfelelő működéséhez. Ezen kívül számos egyéb tápanyagot is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az erős immunrendszer megteremtésében és a szervezet külső hatásoktól való megóvásában. Az olajnak kellemes, diós íze van és az emberek többnyire édes ételekhez használják. Sárgás-zöldes színű, hígabb sűrűségű. A dióolaj összetétele: • Linolsav • E-vitamin – amely gyorsabb gyógyulást biztosít és általánosan védi a bőrt • B1-vitamin – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szívműködés, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez • B6-vitamin – fontos szerepet játszik a vörösvértestek metabolizmusában, fenntartja a központi izomzat aktivitását, és lehetővé teszi a fehérjék és cukrok energiájának átalakulását. • Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns, amely gátolja az öregedési folyamatot. Szelén nélkül a test nem • Foszfor – más szóval a béta-karotin egy nagyon fontos antioxidáns, amely támogatja az egészséges bőr, szaruhártya, és légutak gondozását, valamint befolyásolja a pigment képződést. • Magnézium – amit Z elemnek is hívnak, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiségben. • Nátrium –a nátrium szabályozza az ozmózisnyomást folyadékokban, őrzi az extracelluláris folyadék térfogatát, és szabályozza a – folyadékok pH értékét • Mangán – fontos a kalcium, foszfor és E-vitaminok megfelelő felhasználásához • Jód • Kalcium – a kalciumról, mindannyian nagyon sok információt tudunk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium különösen fontos az egészséges csontok és fogak számára. • Omega-3 telítetlen zsírsavak • Omega 6 telítetlen zsírsavak Ez, és még más, kisebb mennyiségű nyomelem található a dióolajban, aminek köszönhetően egyedülálló és tökéletes hatású az egész emberi testre.
Fokhagymapor: A fokhagyma a magyar konyha elmaradhatatlan kelléke. Maroslele éghajlati és talajadottságainak köszönhetően kiváló hely a termesztésre. A megfelelő tisztítás és szárítást követően a megőrölt fokhagyma port üvegekbe töltjük. Semmilyen adalék anyagot nem adunk hozzá. A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatással bír. Kutatók kísérletei alapján a benne található allicin ráksejt ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett tartalmaz még fontos ásványi anyagokat és vitaminokat. Ezeknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejthet ki. A fokhagyma porunk felhasználható levesek, főzelékek, saláták, sültek, kolbászáruk és pékáruk készítéséhez egyaránt. Fokhagymachips: A válogatott friss fokhagymát gerezdekre bontjuk, tisztítjuk majd szeleteljük. Ezután történik a kíméletes szárítás, majd miután elérte a kívánt szárazsági fokot, megfelelő pihentetés után, újabb ellenőrzés, válogatás történik, hogy csak a tökéletes minőségű szeletek kerüljenek az üvegbe. A fokhagyma chips íze sokkal erőteljesebb, mint a friss társáé. Tűzdelt húsételek elkészítésénél nélkülözhetetlen, de saláták, levesek, főzelékek, szószok készítéséhez is kiválóan felhasználható. Más alapanyaggal érintkezve visszanyeri nedvességét, ezért alkalmas például tejtermékek ízesítésére is (fokhagymás sajt). A szárítással történt tartósítás miatt évszaktól függetlenül elérhető ugyanaz a zamatos fokhagyma, mint amit frissen megszokhattunk. Fél teáskanálnyi mennyiség egy közepes méretű friss fokhagyma gerezdnek felel meg. Adalékanyagot, ízfokozót nem tartalmaz! Füstölt fokhagymapor: A füstölt fokhagyma kiválóan alkalmas abban az esetben, ha egy kis plusz füstös ízt szeretnénk belecsempészni ételeinkbe.
A lenmagból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az omega-3 zsírsav. A len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. A lenmag további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében és kezelésében. Általánosan ajánlott: szívbetegség kezelésére, egészséges bőr, haj és köröm megvédésére, ekcéma, pikkelysömör, leégés kezelésére, terméketlenség, menstruációs görcsök megszüntetésére, egyes idegrendszeri betegségek kezelésére, székrekedés megszüntetésére. a lenmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére. Külsőleg ekcéma kezelésére is alkalmas. Ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat. Rendszeres fogyasztása védhet a második alkalommal bekövetkezett szívinfarktus ellen. egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, például székrekedés és bélrenyheség esetén kihasználva hashajtó, bélműködést segítő hatását. zsírsavtartalmánál fogva alkalmas a vér koleszterinszintjének csökkentésére. Normális zsírsavszint esetén hatékonyabb az idegrendszeri működés, alacsonyabb depresszió és a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága. Ajánlott napi bevitel: 1-2 kiskanál
A lenmag hidegen sajtolását követően a fenn maradó anyagot finomra őrlik. Így készül a lenmagliszt, melyet a magas rost és lignan tartalma mellett kiváló beltartalmi értéke teszi különlegessé. Ez az őrlemény gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, élelmi rostokban és nyálkaanyagokban. A lenmagliszt magas fehérjetartalma (33-36%°) és alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt kiválóan beépíthető fogyókúrába, paleo étrendbe, Atkins-diétába. Hő kezelt (sütött-főzött) ételekben is jól felhasználható, tojás helyett alkalmazható „kötőanyag”. A gyártás során a lenmag feltáródik, így az őrlemény anyagai jól hasznosulnak a szervezetben. Élelmi rost tartalma amely szintén magas (9-10%) a bélrendszer és keringés védelmét, a nyálkahártyák óvását valamint a vércukorszint egyensúlyban tartását is támogatja. Kiemelt élettani szerepe miatt a magas rosttartalmú lenmagliszt ajánlható „ér- és bélvédő” kenyerek, magasabb protein-, nyomelem- és rosttartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez illetve levesekbe, főzelékekbe, készételekbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve. Felhasználható szív- és érrendszeri problémákkal, bél- és ízületi betegek, cukorbetegek, székrekedéssel, aranyérrel és légzőszervi problémákkal küzdők, fogyni vágyók diétájába. A liszt egy részének helyettesítése lenmagliszttel növeli a pékáru rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmát, miközben csökkenti kalóriaértékét és szénhidrát tartalmát. A lenmaglisztet fitoösztrogén- (lignan-) tartalma is különlegessé teszi. A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegítik a peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást.
Fűszeres olajainkat szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. A magyaros változat öt féle fűszert tartalmaz, amelyből a paprikamag őrlemény ad igazi pikáns ízt az elkészült ételnek. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.
Ha nem szeretne, vagy nem tud búzalisztet fogyasztani, esetleg alacsony kalória- vagy szénhidráttartalmú diétát követ, cukorbetegségben szenved vagy paleolit étrend szerint táplálkozik, vegetáriánus vagy vegán étrendet követ remek alternatíva a mákliszt a búzalisztek helyettesítésére. A mákliszt rost-, fehérje-, vitamin-és ásványi anyag tartalma lényegesen magasabb, míg a búzaliszttel összehasonlítva lényegesen kevesebb a szénhidrát- és kalóriatartalma. Magas a rost tartalma, így nagy mennyiségű vízzel fogyasztva elősegíti a bélrendszer helyes működését, csökkenti az emészthető szénhidrát mennyiséget és mivel nem alakul glükózzá, a vércukorszintre is jótékony hatással van. A kiváló minőségű mákszemeket hideg sajtolást követően lisztté őröljük, így más lisztekhez hasonlóan felhasználható. Az átlagos darált máktól a következőkben tér el: omega-6 és zsírtartalma csupán töredéke liszt finomságú közel duplája a vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és rosttartalma Karakteres íz világa miatt főként kevert süteményekhez, palacsintához és krémekhez ajánljuk.
A mák igen nagy kincs a magyar- és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. Olaja, a mákolaj, sok más kedvező hatása mellett a csontritkulás nép gyógyszere. aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. Ajánljuk esszenciális olajként fogyasztva felnőtteknek napi 1-2 mokkáskanál mennyiségben étkezés közben fogyasztva illetve édes ételek ízesítésére.
Az olasz konyha fűszerei találhatóak meg ebben a fűszeres olajban. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas tésztákra, pizzára locsolva, illetve salátákhoz is. Természetesen húsokra is használható. Sót nem tartalmaz.
Fűszeres olajainkat szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. A provance-i változat 3 féle fűszert tartalmaz, annak érdekében, hogy az elkészült ételnek francia hangulatot varázsoljon. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.
A fűszeres olaj sültekhez öt féle fűszert tartalmaz, amely a magyaros konyhára jellemző. Szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.
A szezámmag hétszer annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej! Tejmentes étkezésben az egyik legjobb kálcium pótló. A szezámmagliszt a hidegen préselt szezámmag őrleménye. Fehérjeértéke a többi olajos magvakhoz képest is kiemelkedő. A zsírtalanított magőrlemények közül a szezámmaglisztnek van a legmagasabb zsír tartalma. Segíti az időskori vagy változókori csontritkulás megelőzését, ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, várandós anyukáknak a megnövekedett kalcium igény fedezésére. Cukorbetegek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják. Mivel nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellet alkalmas az ételek sűrítésére is. Sütéshez érdemes más gluténmentes liszttel keverni. Ha teljesen gluténmentesen süt, adjon a receptben szereplőhöz eggyel több tojást, hogy elkerülje a péksütemény vagy kenyér túlzott morzsálódását. A szezámmagliszt hozzáadásával megnövelheti a pékáru fehérje-, vitamin-, rost és ásványi anyag tartalmát, csökkenti viszont a kalória- és szénhidráttartalmát. Főleg lepényeket, kenyeret, muffint és süteményt készíthet belőle, de alkalmas vajas- gyümölcsös kásák készítésére, zöldségek, húsok panírozására is. Alkalmazza levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépesített állagú élelmi anyagokhoz keverve a beltartalmi érték fokozása érdekében.