A Heppenheimer család
A Baranya megyei Márokon, szabadtartású tyúkokkal, tojástermeléssel és száraztészta készítéssel foglalkozunk.
A Heppenheimer száraztészták csak kapirgálós tyúktojásból és lisztből készülnek csakúgy, mint régen.
Akkoriban nem ismerték a pazarlást, ezért, amikor több volt a kelleténél, akkor nem hagyták megromlani az értékes tojást. A falusi termelés szezonalitása szülte, hogy a feleslegben megmaradt friss tojást „liszttel” összegyúrva, majd szárítva tartósították. A tésztákból bármikor könnyen össze lehetett dobni egy laktató ételt néhány egyszerű alapanyag segítségével.
A szabadtartású tyúkjaink tojásából tészta is készül, olyan falusi tésztaüzemekben, ahol még kis adagokban kézműves jelleggel állítják elő. A liszt a tésztagyártó vállalkozások szakértelme alapján kerül kiválasztásra.
A receptúra a nyolctojásos tészta készítésének felel meg, de mindig annyi friss tojást törnek fel, amennyit a tészta felvesz hozzáadott víz felhasználása nélkül. A szárítás akár több lépésben is történhet: előszárítás, levegőn szárítás, pihentetés, modern szárítókamrák használatával és ezek kombinálásával, de mindig az adott tészta típusának megfelelően alkalmazzák.
Tésztáink rövid fő
A Heppenheimer Tojás
A tyúkok tartási körülménye és az etetett takarmány alapvetően befolyásolja a tojás minőségét. A Heppenheimer tojásokat a természetes szín és a gazdag íz teszik egyedivé.
Gyümölcsfáink májustól novemberig teremnek, a lehulló gyümölcsöket a tyúkok szívesen fogyasztják. A természetes környezet zöld növényeket és rovarokat is biztosít. Az etetett takarmányban a kukorica, a búza és a napraforgó a meghatározó, de emellett található benne len és kendermag is.
A szabad területen a tyúkok kiélhetik ösztönös viselkedési formáikat. Kapaszkodva pihenhetnek a fákon, porfürdőzhetnek, szaladgálhatnak, a szárnyaikat kiterjesztve nyújtózkodhatnak. A fák természetes védelmet és árnyékot nyújtanak, „cserébe” a tyúkok a talajból kikelő rovarok elfogyasztásával segítik az egészséges vegyszermentes gyümölcsök termelését. Akárcsak régen…
A tojássárga színe évszakonként változik a citromsárga és a napsárga árnyalatai között. Ez a természetes színkülönbség a kukoricának és az elfogyasztott növényeknek köszönhető. A takarmányban található napraforgóból, kendermagból és lenmagból pedig gazdag, krémes, telt ízt kapunk, ami a megfelelője a hagyományos falusi tojás karakternek. Szeretnénk a magyar gasztronómia számára is megfelelő tojás alapanyagot termelni, így kifejezetten örülünk, hogy budapesti és Villány környéki éttermek beszállítói lehetünk.
2018-tól a Heppenheimer tojás a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minőségi tanúsító védjegyével kerül forgalomba. „A védjegy a rendkívüli minőséget és ízt jelzi, és a cél, hogy az aranyszalagos termék világosan megkülönböztethető kell legyen a piacon elérhető „szériatermékektől”.” – Molnár B. Tamás (a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója)
zési idejűek. A kifőtt tészta szép, természetes színű. Ínycsiklandozó illatában és ízében meghatározó a friss tojás karakter.
Sokrétű a formai választék, így mindenki megtalálja az asztalra valót: legyen az egy Bajai halászlé, vasárnapi tyúkhúsleves, könnyű tésztasaláta, hagyományos pörkölt, mákos tészta vagy akár vargabéles.