TRITON* Érési idő: július elején érik Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, bogyói nagyok (1 g), feketék, gömbölyűek, lazán állnak a fürtben, héjuk fényes, vékony, húsuk kemény, lédús, kellemes ízű, harmonikusan édes-savanykás, jellegzetes aromájú, nem hajlamos a pergésre, friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és mélyhűtésre is alkalmas Termőképesség: közepesen erős növekedésű, 1,2-1,5 m magas, felfelé törő alkatú, rendszeresen és bőven terem, részben öntermékeny, terméshozama 2 kg/bokor, pollenadói ’Aranka’, ’Fertődi 1’, ’Titania’
ÚJFEHÉRTÓI FÜRTÖS Érési idő: július eleje (érése elhúzódó) Gyümölcs jellemzői: középnagy (5-6 g, 22-24 mm), színe fénylő bordópiros, kissé lapított gömb alakú, húsa vérpiros, kemény, enyhén festőlevű, íze harmonikusan savas-édes, magja nagy. Középhosszú kocsánya erősen pálhaleveles. Magja nagy, 8-10 % a súlya. Éretten sérülésmentesen válik el a kocsánytól, jól rázható. Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra is alkalmas. Termőképesség: erős növekedésű, koronája felfelé törő, megnyúlt gömb alakú, korán termőre fordul, bőven terem, felkopaszodásra hajlamos, monilíniára mérsékelten, blumeriellára közepesen fogékony Porzása: öntermékeny
Vaj Friss hàzi tej szeparàlàsàval tejszìnből kèszült natùr vaj. Nincs hozzàadott tartòsìtòszer. Egy kis plusz információ. 10 liter tej szeparálódásából keletkezik kB 500 gramm vaj. A szeparált tejet sajnos csak fitt tejként tudjuk értékesíteni. Így a fitt tej eladásától függ a vaj készlet. 200 grammos kiszerelèsben kapható. A vajat mindig kedd este felè fogom felrakni mert addigra van csak kèsz! Köszönöm a megèrtèst. Eltarthatòsàga 2 hèt.
A sajt gyártás során keletkező savó további melegítése soràn kinyerhetjük a ricottàt. Ezt ízesítve és pici vanília pudinggal megbolondítva készítjük ezt a krémtùròhoz hasonló terméket. Erdei gyümölcs lekvárral és étcsokoládé forgáccsal tettük még ellenállhatatlanabbá. Tartósítószert természetesen nem tartalmaz. 150gramm található egy dobozban.
A vegyes virágméz az egyik legkedveltebb mézünk. Az íze, színe nagyon sokféle lehet, mivel számtalan fajta mezei virágról, gyógynövényről gyűjtik a méhek, emiatt beltartalmilag is kiváló méznek számít. Mindenhol az ott honos virágok határozzák meg a vegyes virágméz jellegét. A mi mézünk színe aranysárgás, közepesen sötét. Íze harmonikus, " gyümölcsös". A vegyes virágméz sokféle szénhidrátot, szerves savat illóolajakat, flavonoidokat tartalmaz. Magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma. Immunerősítő, jól alkalmazható meghűlések, a torok, a gége és a szájüreg gyulladásainak megelőzésére, kezelésére. Sebgyógyító, nyugtató, roboráló hatású. Kristályosodásra hajlamos, de ez a minőségét nem befolyásolja. 40 fokos vízfürdőbe állítva folyékonyságát visszanyeri. Fogyasztása minden formában ajánlott. Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal, palacsintába, süteményekbe, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.
A vegyes virágméz az egyik legkedveltebb mézünk. Az íze, színe nagyon sokféle lehet, mivel számtalan fajta mezei virágról, gyógynövényről gyűjtik a méhek, emiatt beltartalmilag is kiváló méznek számít. Mindenhol az ott honos virágok határozzák meg a vegyes virágméz jellegét. A mi mézünk színe aranysárgás, közepesen sötét. Íze harmonikus, " gyümölcsös". A vegyes virágméz sokféle szénhidrátot, szerves savat illóolajakat, flavonoidokat tartalmaz. Magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma. Immunerősítő, jól alkalmazható meghűlések, a torok, a gége és a szájüreg gyulladásainak megelőzésére, kezelésére. Sebgyógyító, nyugtató, roboráló hatású. Kristályosodásra hajlamos, de ez a minőségét nem befolyásolja. 40 fokos vízfürdőbe állítva folyékonyságát visszanyeri. Fogyasztása minden formában ajánlott. Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal, palacsintába, süteményekbe, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.
VIKING Érési idő: augusztus eleje Gyümölcs jellemzői: középnagy, fényes fekete bogyók, héjuk hamvas, átmérőjük 7-8 mm, a vesszők végén fürtökben csüng. Húsa savanykás, fanyar ízvilágú, alig színeződik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma van. Termőképesség: 2. évtől rendszeresen és bőven terem, öntermékeny, kb. 1,5-2,5 m magasra növő bokor, fehér virágait áprilisban hozza, öntermékeny. Fénykedvelő, semleges vagy savanyú kémhatású talajt kedvel, öntözést igényel
80-as kiőrlésű Varga Frigyes királybúzája® világos királybúzaliszt A királybúza egy ősbúza keresztezés, mely mögött a nemesítői-fejlesztői cél nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal. általános minőségi jellemzők: fehérjetartalom 14 - 18%; nedves sikér 30 - 38%; terülés 1,5 - 3,5 mm/ó; esésszám 300 - 450 mp formatartó tulajdonságokat kapott, eltérő a fehérjeszerkezete színe sárgás (durumhoz hasonló) közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez konkrétan egyedi, jellegzetes íze van a királybúzalisztnek önmagában is univerzális; más lisztek, vagy extra sikér stb hozzáadása nélkül is felhasználható mindenre (száraztésztára is) - esetleg kisebb tesztelés, próba szükséges míg az ember kitapasztalja, hogy adott recept egyes hozzávalóiból mi lesz az ideális mennyiség A nemesítő indikatív alapreceptje sima kenyérhez: 1000g királybúzaliszt 650ml víz 12g só 15g élesztő (igen, bármilyen meglepő is lehet, ha megfelelő az élesztő akkor ennyi is elég, szépen meg fog kelni vele a tészta)