A méhek különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját is gyűjtik, de a fa leveleiről édesharmatot is gyűjthetnek. A hársfavirág méz színe az akácméznél sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat, ez a gyűjtés idejétől függ. Erős, jellegzetes hárs illatú, az íze karakteres, kellemesen pikáns. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezenkívül gazdag különféle illóolajokban, csökkenti a köhögést, a hörghurut panaszait, nyákoldó hatású. Különösen, ha hársfavirágteával fogyasztjuk, izzasztó és nyugtató hatású, ezért lázas meghűlések kezelésére a legalkalmasabb. Enyhíti az idegességet, elűzi az álmatlanságot. Jó görcsoldó, fertőtlenítő, hashajtó és vizelethajtó hatású, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt. De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor és bélfekélyekre. Fogyasztása önmagában kanalazva, vagy italokba, teába keverve. A mézet csak már iható hőmérsékletű italba keverjük, ne forrázzuk!
Tanya udvarunk meseszép fájának virágát szedjük, melyet hidegen erjesztünk. A hárs olyan intezív, hogy főzés közben az egész tanyaudvart belengi a hársfa illata, ezt próbáltuk üvegbe zárni.
HASCHBERG Érési idő: szeptember első felében, kissé szakaszosan érik Gyümölcs jellemzői: a tányér kb. 1 kg súlyú, 5 különálló kis tányérból áll, a bogyók szilárdan ülnek a tányéron és teljes érésben sem peregnek. 100 bogyó kb. 11 g tömegű. Nagy, kékesfekete bogyójú, lédús, ízletes és zamatos Termőképesség: legfeljebb 3 m magasra növő, erős növekedésű fajta, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny
HAYWARD (TERMŐ) Érési idő: október vége-november közepe Gyümölcs jellemzői: nagyon nagy, világosbarna, tojásdad alakú, enyhén szőrös, húsa smaragdzöld, apró fekete magvakkal, lédús, szaftos, édes-savanykás, illatos, kellemes ízű, héja vékony, a leszedett termések utóérnek, magas C-vitamin és antioxidáns tartalma van, a legelterjedtebb fajta, hűvös helyen akár áprilisig eltartható Termőképesség: kúszó habitusú, támrendszert igényel, kerítések, pergolák mellé alkalmas, napos, védett helyre ültessük, enyhén savanyú talajt kedvel, tavasszal hajtásait érdemes 8-10 rügyre visszavágni, ültetést követő 3-4. évben fordul termőre, rendszeresen terem, önmeddő, porzó pár szükséges (’Tomuri’)
A darabár hozzévetőleges becslés, a pontos ár a súlymérés után kerül meghatározásra. Békés megyei ízvilággal készült termék. Félszáraz szelhető állapotú, nitrit só mentes. Összetevők: sertéshús és szalonna, nitritmentes só, fűszerkömeny, fűszerpaprika, fokhagymapor.
A darabár hozzávetőleges becslés, a pontos ár a súlymérés után kerül meghatározásra. Békés megyei ízvilággal készült termék. Félszáraz szelhető állapotú, nitrit só mentes. Összetevők: sertéshús és szalonna, nitritmentes só, fűszerkömeny, fűszerpaprika, fokhagymapor.
Természetes hozzávalókból készült, teljes mértékben adalékanyag mentes bio mangalica-sertés virsli juhbélben. A bolti klasszikus virslitől eltérően durvább darálású, kevésbé homogén. Abálást követően kerül betöltésre, ezért hőkezelés csak az élvezeti értéke miatt ajánlott. A szálak hozzávetőleg 7 dkg-osak, a végső ár a pontos súlymérés után kerül meghatározásra.
HERITAGE Érési idő: júniusban, majd augusztustól az első fagyokig Gyümölcs jellemzői: nagyméretű (3-3,8 g), sötétvörös színű, kellemes ízű és aromájú, édes, jó húskonzisztenciával rendelkezik, a bogyók nem morzsolódnak, sokáig a bokron maradnak, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas Termőképesség: folytontermő, már az ültetés első évében terem, az azévi hajtások júniustól hoznak termést, a kétévesek augusztus felétől egészen az első fagyokig, igen bőtermő, hajtásai erősek, hosszúak, felfelé törekvők
A napraforgó olaj a legközismertebb és a legtöbbet használt olajak egyike. Ezek közül a hidegen sajtolt napraforgó olaj kitűnik a többi közül, hisz megőrzi az eredeti alapanyag illat- és íz világát. Gazdag E-vitaminban és alacsony a telített zsír tartalma. Emellett olyan fitovegyületek is találhatóak benne, mint a kolin és fenolsav, amelyek jó hatással vannak a szívre. Az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokon kívül vitaminokat is tartalmaz, ezért az egyik legegészségesebb olaj. - Körülbelül 80% vagy több egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, ezért csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a szívroham kialakulását. Kiváló választás azok számára, akik szeretnék megakadályozni, hogy kialakuljon náluk az ízületgyulladás, mivel a napraforgóolaj hatékonyan segíthet az ízületi csúz megelőzésében. Karotinoidok találhatóak benne, amelyek segíthetnek a méhnyak-, tüdő- és bőrrák kialakulásának megelőzésében. Továbbá A-vitaminnal látják el a szervezetet, így gátolható a szürkehályog kialakulása is. Lecitint is tartalmaz, amely csökkentheti a koleszterinszintet, mivel megakad az idegek és sejtek belsejében, így akadályozva meg, hogy a zsír és koleszterin a sejthez kapcsolódjon. A napraforgóolaj antioxidáns hatású is, mivel gazdag E-vitaminban, vagyis tokoferolokban, amelyek semlegesítheti a rákot okozó szabadgyököket. A szabadgyökök károsítják a sejteket és az immunrendszert is. Proteint tartalmaz, amely létfontosságú a szövetek felépítésében és helyrehozásában, valamint a hormonok és enzimek termelésében. A szervezetnek nagy mennyiségű proteinre van szüksége – de mivel a szervezet nem tárol proteint, ezért fogyasztással kell azt a szervezetbe juttatni, így a napraforgóolaj az egyik legjobb választás lehet. Cinket tartalmaz, amely segít az egészséges immunrendszer fenntartásában és a sebek gyógyulásában. A cink egy másik jótékony hatása az, hogy javítja a szaglást és az ízlelést. A benne lévő B-vitamin hozzájárulhat az egészséges idegrendszerhez, a megfelelő emésztéshez és nagy mennyiségű energiával látja el a szervezetet. Szelént tartalmaz, amely csökkentheti a szívproblémákat és a heveny, vírusos májgyulladás kialakulásának kockázatát. A vér magas szelén szintje pedig fontos szerepet játszik a tüdő- és bőrrák kialakulásának csökkentésében. A napraforgóolajban található folsav hozzájárulhat az új sejtek előállításához. A magnézium pedig megakadályozza az izomgörcsöket, míg a triptofán ellazítja az agyat és elősegíti az alvást, mivel segíti egy neurotranszmitter, a szerotonin termelését.
HINNONMAKI RED (bokor) Érési idő: július közepe-vége Gyümölcs jellemzői: közepes méretű bogyók, tetszetős, héja piros színű, magas cukortartalmú, édes ízű, aromás, friss fogyasztásra, sütés-főzésre, feldolgozásra egyaránt alkalmas Termőképesség: gyors növekedési erélyű, felálló bokor habitusú, magas terméshozama van, öntermékeny, lisztharmat rezisztens