EARLY BLACK Érési idő: augusztustól szeptemberig Gyümölcs jellemzői: nagyméretű, gömbölyű, éretten vöröses, gesztenyeszínű bogyók, kellemesen savanykás, zamatos ízű, friss fogyasztásra, süteményekhez, kompótnak ajánlott Termőképesség: alacsony termetű, szőnyegszerűen elterülő örökzöld cserje, kizárólag savanyú talajban nevelhető, lágy vízzel öntözzük, talajtakaró növényként is alkalmazható
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből). 2024-es termésünk a Szatmazi Paprikamustrán arany minősítést ért el.
Aromás illat és különleges ízvilág jellemzi. Gazdag ásványi anyagokban (Ca, K, Mg, P, Fe, Mn, Zn), nagy az A- és a B-vitamin tartalma. Gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést, nyugtatja az idegeket, enyhíti a pszichikai túlterhelés okozta tüneteket, vízhajtó, fájdalomcsillapító, látásjavító hatású. A kismamáknál serkenti a tejtermelést, ezenkívül enyhíti a menstruációs és a klimaxos tüneteket, aktiválja a női hormonokat. Köhögéscsillapító és görcsoldó hatása is ismert.
Aromás illat és különleges ízvilág jellemzi. Gazdag ásványi anyagokban (Ca, K, Mg, P, Fe, Mn, Zn), nagy az A- és a B-vitamin tartalma. Gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést, nyugtatja az idegeket, enyhíti a pszichikai túlterhelés okozta tüneteket, vízhajtó, fájdalomcsillapító, látásjavító hatású. A kismamáknál serkenti a tejtermelést, ezenkívül enyhíti a menstruációs és a klimaxos tüneteket, aktiválja a női hormonokat. Köhögéscsillapító és görcsoldó hatása is ismert.
Prémium minőség: gyönyörű nagy szemek, édes, különös ízvilág. Zselébabnak becézem. Ez egy drágább árfekvésű termék, 4.000 Ft/ kg a készlet erejéig. Kb. 2 héten át lesz elérhető limitált mennyiségben.
"Szeretnénk megidézni a falusi konyhát. Tésztánk tiszta, gazdag, telt ízű, csak "kapirgálós" friss tyúk tojásból és lisztből készül. Fontosnak érezzük, hogy hagyományainkat kövessük: szabadban tartjuk tyúkjainkat, odafigyeléssel, törődéssel, szeretettel." Tésztáinkról: A szabadtartású tyúkjaink tojásából nyolctojásos száraz tészta is készül, olyan falusi tészta üzemekben, ahol még kis adagokban kézműves jelleggel állítják elő a tésztákat. Tésztáinkat rövid főzési idő jellemzi. Több mint 20 formában elérhető, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Milyen tojást használunk a tésztáinkhoz? A Heppenheimer tojásokat a természetes szín és a gazdag íz teszik egyedivé. A tyúkok tartási körülménye és az etetett takarmány alapvetően befolyásolja a tojás minőségét. Az állatok jóléte kulcsfontosságú, amihez olyan stressz mentes környezetet biztosítanak, ahol egész nap jól érzik magukat: így nyugodtak és emberi kézhez szokottak. A természetes környezet zöld növényeket és rovarokat is biztosít, gyümölcsfáink pedig májustól novemberig teremnek, a lehulló gyümölcsöket a tyúkok szívesen fogyasztják. Takarmányukban a kukorica, búza és napraforgó a meghatározó, de emellett található benne len és kendermag is - 100 % növényi eredetű, szója-,GMO- és színezék mentes.
Ez a szörp a 2023-as év kreációja, nekem óriási kedvenc. Mivel hatalmas sikere volt jól befőztünk belőle!
"Szeretnénk megidézni a falusi konyhát. Tésztánk tiszta, gazdag, telt ízű, csak "kapirgálós" friss tyúk tojásból és lisztből készül. Fontosnak érezzük, hogy hagyományainkat kövessük: szabadban tartjuk tyúkjainkat, odafigyeléssel, törődéssel, szeretettel." Tésztáinkról: A szabadtartású tyúkjaink tojásából nyolctojásos száraz tészta is készül, olyan falusi tészta üzemekben, ahol még kis adagokban kézműves jelleggel állítják elő a tésztákat. Tésztáinkat rövid főzési idő jellemzi. Több mint 20 formában elérhető, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Milyen tojást használunk a tésztáinkhoz? A Heppenheimer tojásokat a természetes szín és a gazdag íz teszik egyedivé. A tyúkok tartási körülménye és az etetett takarmány alapvetően befolyásolja a tojás minőségét. Az állatok jóléte kulcsfontosságú, amihez olyan stressz mentes környezetet biztosítanak, ahol egész nap jól érzik magukat: így nyugodtak és emberi kézhez szokottak. A természetes környezet zöld növényeket és rovarokat is biztosít, gyümölcsfáink pedig májustól novemberig teremnek, a lehulló gyümölcsöket a tyúkok szívesen fogyasztják. Takarmányukban a kukorica, búza és napraforgó a meghatározó, de emellett található benne len és kendermag is - 100 % növényi eredetű, szója-,GMO- és színezék mentes.
Saját, vegyszermentesen termesztett szamócából készített selymes lekvár. Összetevők: eper, cukor, citromsav, pektin
Az epres vagy karamellás krémdesszert is ordából készül. Pici vaníliás cukrot adunk hozzá, majd krémesre keverjük. A karamella savó és cukor keveréke, amit addig főzünk, míg szép barna de még folyós állagú lesz. A savóban és az ordában is rengeteg fehérje, vitamin és ásványi anyag található.