Kecskeméti Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
Kezdőlap Termelőink Kocsis Major

Kocsis Major

Kocsis Zoli vagyok, fiatal gazdálkodó. A kalocsai tájkörzethez tartozó Fajsz településen szántóföldi zöldség- és növénytermesztéssel foglalkozom. Végzettségemet tekintve agrármérnök és növényorvos vagyok.

Növényeinket integrált növényvédelmi szemlélettel, csökkentett műtrágya- és növényvédőszer felhasználással termesztem. Többféle növényt termelünk, de ezek közül csak a fűszerpaprikából és az étkezési mákból lesznek feldolgozott termékek, amelyek a vásárlók kosarába kerülhetnek.

Étkezési mákunk őszi vetésű, kék színű, nagyon édes, finom. Azért is szeretjük az őszi vetésű mákot, mert hamarabb virágzik, mint a tavaszi mák, és a legjelentősebb állati kártevője, a máktokormányos bogár még nincs jelen ilyenkor, így rovarölőt sem kell használnunk ellene. Betakarítás után egy profi tisztítóüzemben tisztíttatjuk ki a termést, így 99,5%-os tisztaságú mákot adhatunk vevőinknek.

Fűszerpaprika őrleményeink kézműves termékek, hiszen a kézi szedés, és a szárítás előtti válogatás, szártalanítás rengeteg kézimunkát igényel (idénymunkában foglalkoztatott nyugdíjas asszonyok egyesével válogatnak, csumátlanítanak minden paprikát). A hagyományos, régi magyar fajták termesztése; a lassú, növénykímélő feldolgozás, és a már említett kézi válogatás nagyon szép színt eredményez őrleményeinknél, ami kiváló ízzel, aromával párosul.

A vevői igényeknek eleget téve már bükkával füstölt fűszerpaprika őrleményt is készítünk. Ennek a spanyol- és dél-amerikai receptek, valamint a vegetáriánus ételek kedvelői nagyon örülnek.

Termékek

Aktív szűrők Szűrés
Allergének
tojásmentes
gluténmentes
tejmentes
sls-mentes
cukormentes
állatkísérlet mentes
vegán
pálmaolajmentes
parabénmentes
vegyszermentes
kíméletes termesztésből származó
bio
Adalékanyagmentes
Környezetbarát csomagolás
Szójamentes
Tartósítószermentes
GMO-mentes takarmányozás
Előrendelhető
Ár szerint

Csípős fűszerpaprika őrlemény (250 g)

Csípős fűszerpaprika őrleményünkhöz egy kiváló fajta csípős fűszerpaprikát termesztünk, melynek a csípőssége mellett a színe is kiemelkedő. Feldolgozása ugyanazzal az eljárással készül, mint az édes paprikáé, csípőssége ellenére még a kézi válogatást is elvégezzük. Kolbásztöltésekhez elengedhetetlen.

2950 Ft / csomag
11800 Ft/kg

Édes fűszerpaprika őrlemény (250 g)

Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti:  felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).   2024-es termésünk a Szatmazi Paprikamustrán arany minősítést ért el.

2800 Ft / csomag
11200 Ft/kg

Étkezési mák (0,5 kg)

2024-es, étkezési, szemes mák. Nagyon finom, édes, kékszínű, alaposan tisztított. Rovarölőszer mentes termesztés. A mákfogyasztás jótékony hatásai: A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja a csontszövetek leépülését, és elkezdi újraépíteni őket. Két evőkanálnyi mák 253 milligramm kalciumot és 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is.

1400 Ft / csomag
2800 Ft/kg

Füstölt csípős fűszerpaprika őrlemény (250 g)

Csípős őrleményünk füstölt változata.

3350 Ft / csomag
13400 Ft/kg

Füstölt édes fűszerpaprika őrlemény (250 g)

Édes fűszerpaprika őrleményünk füstölt változata. A füstölést élelmiszeripari tanusítvánnyal rendelkező német bükkfaaprítékkal végezzük. Ajánljuk spanyol, dél-amerikai ételek kedvelőinek, valamint vegán étrendet követőknek, hiszen a füstölt paprika íze a füstölt húsok által adott ízre emlékeztet például egy bablevesben. Kiváló összetevő a húspácoláshoz, de a körözöttek ízét is feldobja.

3200 Ft / csomag
12800 Ft/kg