Mások ezeket rendelték

Édes fűszerpaprika őrlemény (250 g)
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből). 2024-es termésünk a Szatmazi Paprikamustrán arany minősítést ért el.


Hónapos retek - piros
Vegyszermentesen termelt zsenge hónapos retek, nem csípős. Egy csomóba 10-12 db kerül. FIGYELEM! Megvan az esélye, hogy péntekig (05.16.) megindul magba a retek, ez esetben mem tudom szállítani! Bizakodjunk :)

Átvétel: 2025-05-16
Rendelhető 2025-05-14-ig

Zöld spárga 1 kg
A spárga termesztése kb. 3000 éves múltra tekint vissza. Gyógyhatásai miatt figyeltek fel rá már azokban az időkben! Mára az egyik legértékesebb zöldségünk. A zöldségek királynője elnevezéssel méltán illetik. Zsenge hajtását, az ún. sípokat fogyasztjuk. Ásványianyag tartalma (kálium, kálcium, vas, foszfor, cink) és magas emészthető rosttartalma miatt, valamint a benne rejlő C, E, B1, B2, B6 vitaminok miatt ajánljuk mindenkinek. Gazdaságunkban termésnövelő anyagok nélkül termeljük, bátran ajánljuk, nekünk az íz a fontos nem a mennyiség.