Kecskeméti Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
 2022.03.28

Válassz tudatosan!

A Szatyor Közösség alapvető célja a tudatos életmód, a tudatos vásárlás elősegítése. Tudjuk, hogy tudatos döntést, csak a megfelelő információk birtokában lehet hozni, ezért a termékek gondos szűrése mellett kiemelt figyelmet fordítunk a megfelelő tájékoztatásra is. A webshopban úgynevezett termékjelölők segítik, hogy a számotokra fontos szempontok szerint tudjátok kiválasztani a legmegfelelőbb termékeket:

Kíméletes/ Vegyszermentes/ Bio

Ez a három termékjelölő a termesztési mód szempontjából közelíti meg a termékeket. A kíméletes gazdálkodás a konvencionális (vegyszeres) és a vegyszermentes módszereket ötvözi, de csak a lehető legszükségesebb mértékig alkalmazza az előbbit. A vegyszermentesen előállított élelem nélkülözi a kémiai védekezési és hozamfokozási módokat, helyette biológiai, fizikai és más, nem környezetkárosító módszereket alkalmaz, de erről nem rendelkezik semmilyen hivatalos tanúsítással, ellentétben a bio termékjelölővel ellátott termékekkel. 
Ahol egyik termékjelölőt sem látjátok, az a termék konvencionális (vegyszeres) gazdálkodásból származik.

Adalékanyagmentes

Alapvetően azt jelenti, hogy a feldolgozott termékekben az alapanyagokon kívül semmi más nincs. Adalékanyagok például a színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, ízfokozók és egyéb vegyületek.

GMO-mentes takarmányozás

A genetikailag módosított növények örökítő anyagába (DNS-ébe) más élőlény örökítő anyagát építik be annak érdekében, hogy a termőföldeken totális gyomirtást végezhessenek erős vegyszerekkel anélkül, hogy a haszonnövény károsodna. Hús, hal, tej, tojás és az ezen összetevőket tartalmazó élelmiszerek esetén akkor alkalmazható a GMO-mentességre utaló jelölés, ha az állatnak –  rendeletben előírt ideig – kizárólag GMO-mentes termelésben felhasználtható takarmányt adtak.

Környezetbarát csomagolás

Minden olyan csomagolást magában foglal, ami lebomló, újrahasznosítható és/ vagy „visszaváltható”.

Pálmaolajmentes

A webshopban található termékek mind pálmaolajmentesek. A termékjelölőt azért vezettük be mégis, mert a kozmetikai cikkeknél (főként a szappanoknál) ez az összetevő gyakran a fő alapanyagként szolgál, ezért ezeknél a termékeknél így szerettük volna külön kiemelni a pálmaolajmentességet.
A pálmaolaj termesztéséhez óriási földterületekre van szükség, amit sok esetben az esőerdők felégetésével nyernek. Az ültetvények telepítését az őshonos fajok is megszenvedik. A pálmaolajat óriási mennyiségben veszi fel a nyugati piac, ennek a volumennek az előállítása önmagában fenntarthatatlanná teszi a termelést.

Vegán

Mindenfajta állati eredetű alapanyagot nélkülöző termék.

Parabénmentes

A parabén kozmetikumok, gyógyszerek, élelmiszerek tartósítására használt vegyület. Közvetlen mérgező hatása nincs az emberre, viszont az már beigazolódott, hogy a hormonokat megzavarja, ami különösen az állapotos nőknél, fejlődő szervezeteknél, tehát gyerekeknél, tinédzsereknél lehet veszélyes. Gyakran hozzák összefüggésbe a mellrák kialakulásával is.

SLS-mentes

A nátrium (sodium) lauril szulfát (SLS) az egyik legelterjedtebb hatóanyaga a tisztítószereknek és tisztálkodási szereknek. Megtaláljuk háztartási felmosó szerekben, tusfürdőkben, samponokban, szappanokban, habfürdőkben, sőt még fogkrémekben is. Elterjedtsége annak ellenére is hatalmas, hogy irritálja a bőrt, súlyosbítja a bőrbetegségek  (pl. ekcéma) tüneteit, aftákat okozhat a szájban és a szájnyálkahártya irritációjáért is felelős, akadályozza, lassítja a sebgyógyulást, és emellett a környezetre is káros.  


A fentiek mellett az alábbi termékjelölők segítik még a választást: állatkísérlet-mentes, cukormentes, gluténmentes, szójamentes, tartósítószermentes, tojásmentes