SZENTESI RÓZSA Érési idő: korai, október végén már szedhető Gyümölcs jellemzői: mutatós, szabályos körte alakú, a csészeüreg közelében a legszélesebb, onnan hosszan keskenyedik el, hossza (40-45 mm), tömege 22-30 g, a héj halványzöld vagy sárgásbarna színű, érett állapotban szürkésbarna, enyhén molyhos, a csészelevelek között nem reped be, húsa éretten világos szürkésbarna, a hazai fajták közül a legízletesebb, zamatos, leves, magvai kicsik, megynyúltak Termőképesség: laza, szétnyíló, középerős növekedésű, lombhullása kései, az egyik legértékesebb hazai fajta Porzása: öntermékeny
Aki szereti a különleges ízeket és bátran kiséletezik az indiai izek világában, ez teli találat. Ajánlom kacsához, szűzpecsenyéhez,sertés húsból készült ételekhez, de érdemes nyers zöldségmártogatónak is kiprobálni. 14 féle fűszer van benne édes-csipős és savanyú is egyben, fő fűszere a rozmaring és a chili
- Emésztést segítő - Antioxidáns - Szív- és érrendszeri egészség - Gyulladáscsökkentő 1. Gyümölcsös salátákhoz: Gyümölcsös aromája miatt kiváló választás gyümölcssaláták vagy akár zöldsaláták ízesítéséhez, különösen, ha dióval, sajtokkal (pl. kecskesajt és egyéb lágy sajtokkal) kombinálod. 2. Marinádokhoz: Remekül illik sertés- vagy kacsahúsokhoz, de akár vadételekhez is. Az édes-savanyú íz szépen kiegészíti a húsok ízvilágát. 3. Desszertekhez: Használhatod édességekhez, például vaníliafagylaltra csepegtetve, vagy gyümölcskompótok, például szilva vagy málna készítéséhez. 4. Párolt húsokhoz és ragukhoz: Adj hozzá egy kis mennyiséget pörköltekhez vagy párolt húsokhoz, hogy mélyebb, gyümölcsös ízt adjon az ételnek. 5. Frissítők és koktélok: Keverhetsz belőle szódavízbe vagy gyümölcslevekbe, de akár vörösbor alapú koktélokban is felhasználhatod.
Csak szilvát tartalmaz, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül készül. A gyümölcsöt én magam szeletelem és csomagolom.
Parenyica sajt, ordakrémmel és aszalt szilvával töltve.
A csomag piros, narancssárga és fehér levélnyelű bio mángoldot tartalmaz. A mángold a spenóthoz hasonlóan használható zöldségféle. Kálium, kalcium, vastartalma magas, ezen kívül pl. sok C, E és K vitamint, béta-karotint és a piros mángold antociánokat tartalmaz. Mángoldos pite Hozzávalók: Pizzatészta 750 g mángold 250 g túró 2-3 tojás 10 dkg parmezán Szerecsendió, só, bors, fokhagyma Trappista sajt ízlés szerint A mángoldot forrásvan lévő, sós vízben megpuhítjuk, majd hozzákeverjük a tojással elkevert, ízesített túrót és belereszeljük a parmezánt. A keveréket az 5 percig elősütött pizzatésztára simítjuk, melynek az oldalát körben visszahajtjuk a keverékre. A tetejére trappistasajtot reszelünk és készre sütjük. Jó étvágyat hozzá! Recept 2 Paradicsomos mángold galuskával 0.5 kg mángoldot sós vízben pár perc alatt blansírozzuk. 3 csomó metélőfokhagymát összeaprítunk, olajon kicsit megfonnyasztjuk. Mindkettőt paradicsompüréhez( 3-4 dl) keverjük. Én sóval, kókuszcukorral, kurkumával és kicsi borsikafűvel ízesítettem. Lehet szerecsendióval is pl. Nokedlivel, vagy galuskával isteni!
Kapirgálós csirkék egészben, a zúza, máj, szív, lábak tisztítva járnak hozzá. A csirkék 1.8-2.2kg súlyúak, a végleges ár súlymérés után lesz valós.
"Szeretnénk megidézni a falusi konyhát. Tésztánk tiszta, gazdag, telt ízű, csak "kapirgálós" friss tyúk tojásból és lisztből készül. Fontosnak érezzük, hogy hagyományainkat kövessük: szabadban tartjuk tyúkjainkat, odafigyeléssel, törődéssel, szeretettel." Tésztáinkról: A szabadtartású tyúkjaink tojásából nyolctojásos száraz tészta is készül, olyan falusi tészta üzemekben, ahol még kis adagokban kézműves jelleggel állítják elő a tésztákat. Tésztáinkat rövid főzési idő jellemzi. Több mint 20 formában elérhető, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Milyen tojást használunk a tésztáinkhoz? A Heppenheimer tojásokat a természetes szín és a gazdag íz teszik egyedivé. A tyúkok tartási körülménye és az etetett takarmány alapvetően befolyásolja a tojás minőségét. Az állatok jóléte kulcsfontosságú, amihez olyan stressz mentes környezetet biztosítanak, ahol egész nap jól érzik magukat: így nyugodtak és emberi kézhez szokottak. A természetes környezet zöld növényeket és rovarokat is biztosít, gyümölcsfáink pedig májustól novemberig teremnek, a lehulló gyümölcsöket a tyúkok szívesen fogyasztják. Takarmányukban a kukorica, búza és napraforgó a meghatározó, de emellett található benne len és kendermag is - 100 % növényi eredetű, szója-,GMO- és színezék mentes.
A tejföl nálunk teljes tejből készül. Kultúrát adunk a tejhez, majd egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megaludjon. Egy éjszakát hűtőbe rakjuk, hogy karakteresebb ízt eléjük, ezután pedig hagyjuk egy pelenka anyagba a savót kicsöpögni. Ha ez is kész krémesre keverjük és már ehetjük is.
A tejföl nálunk teljes tejből készül. Kultúrát adunk a tejhez, majd egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megaludjon. Egy éjszakát hűtőbe rakjuk, hogy karakteresebb ízt eléjük, ezután pedig hagyjuk egy pelenka anyagba a savót kicsöpögni. Ha ez is kész krémesre keverjük és már ehetjük is.