Mások ezeket rendelték
100 %-os teljes kiőrlésű tönkölykenyér 500 g SZERDA 18 ÓRÁIG
Kedves Vásárlóim! Ahhoz, hogy le tudjam sütni a kenyereket, meg kell lennie a minimum mennyiségnek, amennyit be tudok keverni. Ha a rendelésekből nem jön össze ez a mennyiség, sajnos nem tudom szállítani a megrendelt termékeket. Fagyasztóban egyébként kiválóan eltartható, akár az egész heti kenyérfogyasztást is érdemes megrendelni. Tönköly, az éltető gabona Egyik legősibb gabonfajtánk a tönkölybúza, vagyis annak elődje a tenkel, vagy más néven tönke. Amikor tönköly kenyeret eszünk, életerőt szívunk magunkba. Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. „A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes”- írja Szent Hildegárd. „A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket.” Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt. Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz. A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során! Forrás: https://www.naturprojekt.hu/tonkoly-a-gyogyito-gabona?srsltid=AfmBOop2Oof9i7RooR5xtS9FF9yD-QbxJibRBsc5e8f_4RjInBqwEqH7 Az ősgabonákról: Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi érték, egyedi ízvilág és a növényvédőszerek használata nélküli termesztés, fontos piaci lehetőséget jelentenek a biogazdálkodóknak. A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmeseinek pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak. Az ősgabonák értékei Az alakor és a tönke ugyan a modern kenyérbúzához képest jóval magasabbra növő és alacsonyabb terméshozammal rendelkező gabonák, előnyük azonban a nagyfokú alkalmazkodóképesség, vitalitás, gyomelnyomó képesség és a kiváló betegségellenállóság. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért ökológiai gazdálkodásba jól beilleszthetőek! Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét. Forrás: https://biokutatas.hu/tudastar/osgabona-termekterkep-fogyasztoknak/ Továbbá ismert, hogy műtrágyázás nélkül is képesek kalászt érlelni. Mi több, gyom- és rovarirtók, illetve egyéb kemikáliák nélkül is ellenállóbbak a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben, mint a kultúrfajták, bár kétségtelen, hogy szakszerű művelést igényelnek. A szinte a végtelenségig túlnemesített, genetikailag elszürkült haszonnövények alkotta mezőgazdasági tájban a csupasz kenyérbúzával ellentétben számos vad tulajdonságot hordozó két gabonafaj jelentősen növeli az agrárdiverzitásnak nevezett szántóföldi sokféleséget. Márpedig az utóbbiról ma már bizonyított, hogy a fenntartható élelmiszertermelés első számú záloga. Forrás: https://qubit.hu/2022/01/18/osgabonak-tenyleg-leteznek-raadasul-a-klimavedelemben-is-egyre-fontosabbak




Dán magvas rozskenyér - 500 g SZERDA 18 ÓRÁIG RENDELHETŐ
Hosszú érlelésű kovásszal készült kézműves pékáru. A dán rozskenyér csakis egészségés alapanyagokból készül. Semmi más nem kell hozzá csak az általunk összeállított magkeverék ami legalább 3-4 magból áll, liszt, víz, só és melasz vagy árpa maláta szirup…Nagyon tömör és nehéz kenyér. Dániában kedvenc kenyérféle, legtöbbször alapja a híres Dán szendvicseknek. A kovászban található tejsavnak rengeteg pozitív élettani hatása van. Jóval lassabban kel, mint az élesztős változat. A hosszú érlelés során a tejsav elkezdi lebontani a tésztában található, normál esetben az emberi szervezet számára nehezen emészthető glutént. A glutént már módosított formában tartalmazza, könnyebben emészthető, magasabb tápértékű és alacsonyabb glikémiás indexű, összességében minden szempontból egészségesebb, mint az ipari pékáru.


