BLANKA Érési idő: kései, július második fele Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, sok, közepes méretű bogyóból áll, sárgásfehér színű, teljes érésben nagyon kellemes ízű, fürtkocsánya hosszú, ezért kézzel könnyen szedhető, bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja Termőképesség: nagyon erős kezdeti növekedésű, szétterülő alkatú, rendszeres metszésre van szükség, öntermékeny, nagyon bőtermő, termőképessége 5-10 kg/bokor
A bodzabogyó élettani hatásai: - Immunerősítő: Magas C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszert, segít a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésében. - Antioxidáns: Az antociánok és fenolos savak védik a sejteket az oxidatív stressztől. - Gyulladáscsökkentő: Segíti a gyulladásos állapotok enyhítését. - Légzőszervi támogatás: Segít enyhíteni a torokfájást és a köhögést. - Antivirális hatás, különösen az influenzavírus ellen. A bodzabogyó hatóanyagai: - Antociánok - A, B6, C-vitaminok. - Fenolos savak: Antioxidáns hatásúak. - Rost - Szerves savak: Közreműködnek az anyagcsere folyamatokban. Trükkök a konyhában 1. Salátaöntetek: Keverd össze olívaolajjal, mézzel és mustárral, hogy ízletes, enyhén gyümölcsös salátaöntetet készíts. 2. Pácoláshoz: Használd húsok, halak vagy zöldségek pácolására. A bodzabogyó ecet különleges aromát ad a pácoknak. 3. Ízesítő szószokban: Adj egy kis bodzabogyó ecetet BBQ-szószokhoz vagy mártásokhoz, hogy frissítő savanykás ízt kapjanak. 4. Koktélokhoz: Kis mennyiségben koktélokhoz is hozzáadhatod, például gin-tonikhoz vagy egy frissítő nyári italhoz. 5. Gyógyhatású italokhoz: Keverj egy kis bodzabogyó ecetet vízhez vagy gyümölcsléhez, hogy immunerősítő italt készíts. 6. Marinádok: A savanykás íz jól passzol zöldségekhez vagy sült húsokhoz marinádként használva. 7. Lekvárok, chutney-k készítéséhez: Kiválóan illik gyümölcsös szószok és chutney-k készítéséhez is. 8. Savanyúságok készítéséhez: Használd ecetes uborka vagy más savanyúság készítésekor az ízek gazdagításához. 9. Desszertekhez: Fagylaltra vagy gyümölcssalátára csepegtetve különleges ízt adhat. 10. Szénsavas italok készítéséhez: Adj hozzá szódavízhez vagy szénsavas vízhez egy kis bodzabogyó ecetet
A bodza bogyókat préseljük, a levet sprahelten kevergetve sűrítjük, félidőben hozzátesszük a reszelt birsalmát, majd készre főzzük.Darabos állagú. A bodza már a superfoodok közé sorolt alapanyag,nagyon magas flavonoid, vas és C vitamin tartalommal rendelkezink. A mai kutatások alapján nagyon erős virusölő hatóanyag található benne. Az általunk termelt bodza tanúsított bio! Kisérletező kedvőeknek javaslom Zserbóba tölteni, 1 réteg meggy lekvár 1 réteg bodza szilva-rendkivül különleges ízvilág, de hagyományosan fonott kaláccsal is kiváló!
A bodza bogyókat préseljük, a levet sprahelten kevergetve sűrítjük, félidőben hozzátesszük a darabolt szilvát, majd készre főzzük.Darabos állagú. A bodza már a superfoodok közé sorolt alapanyag,nagyon magas flavonoid, vas és C vitamin tartalommal rendelkezink. A mai kutatások alapján nagyon erős virusölő hatóanyag található benne. Az általunk termelt bodza tanúsított bio! Kisérletező kedvőeknek javaslom Zserbóba tölteni, 1 réteg meggy lekvár 1 réteg bodza szilva-rendkivül különleges ízvilág, de hagyományosan fonott kaláccsal is kiváló!
Legértékesebb szörpünk, hiszen a préselt bio bodzalevet csak 80C hőmérsékletig melegítjük, így minden érték benne marad. 2018-ban Nemzeti szörpversenyen aranyérmet és különdíjjat kaptunk a szörpünkre. Inyenceknek való ízvilág, nagyon karakteres, javaslom őt is fele szóda-fele vízzel hígítani és sok narancsot beledarabolni. Gyerekeknek töményen, vaspótlásra is kiváló!
A bodzavirág jótékony élettani hatásai: - Immunerősítő - Gyulladáscsökkentő - Légzőszervi támogatás - Diuretikus - Nyugtatő, stresszoldó - Antioxidáns hatású Trükkök a konyhában A bodzaecet felhasználható: 1. Salátaöntetként: A bodzaecet édeskés, virágos íze tökéletesen kiegészíti a nyári salátákat. Különösen jól passzol bogyós gyümölcsökhöz és sajtokhoz, például feta vagy kecskesajt mellé. 2. Koktélokhoz: Bodzaecetet hozzáadhatunk koktélokhoz, különösen a pezsgős vagy szénsavas italokhoz, például bodzaecetes fröccshöz vagy limonádéhoz. 3. Páclevekhez: Kiváló választás szárnyasok vagy halak pácolásához. A bodza finom virágos íze feldobja a könnyedebb húsokat. 4. Desszertekhez: Pár csepp bodzaecet krémes desszertekre, például panna cottá-ra vagy joghurtos édességekre csepegtetve egyedi ízt adhat. 5. Savanyított zöldségekhez: Zöldségek, például uborka vagy hagyma savanyításához is használható, így különleges virágos ízt ad a savanyúságoknak.
Mindenki legnagyobb kedvence, bio alapanyagból készül, hideg erjesztéses technikával. A hevítés során 80C maximális hőmérsékletig melegítjük, majd üvegbe kerül, így minden fontos hatóanyag, beltartalom benne marad. Minden szörpnél a legjobb ízhatás akor érhető el, ha fele-fele arányban hígitjuk, szódával és vízzel, frisen darabolt citrom karikával.
BOLLWILLERI CSODA Érési idő: szeptember közepe Gyümölcs jellemzői: nagy (20 mm hosszú, 18 mm széles), világosbarna, kúp alakú, kupacsa kissé hosszabb, mint a makk és kétszeresen, mélyen hasogatott, magbélaránya 50%, héja kemény (1,7 mm vastag), erős, durva rostú, nehezen húzható le a magról. Termőképesség: korán termőre fordul, termőképessége jó, termését nagyrészt egyesével és kettesével hozza, porzása más fajtákkal → Cosford K.2
Friss, fölözetlen tehén tejből készült gomolya sajt. Különböző fűszerekkel ìzesítjük a sajtokat. A borban érlelt diós gomolya sajtunk három napig fürdik száraz vörös borban, majd szikkasztás után csomagoljuk. Vákuum csomagolásban hetekig megőrzi frisseségét. 25-30 dkg-os kiszerelésben kapható. Az ára súlymérés után változhat! A sajtok elkészítéséhez és megfelelő textúra kialakulásához idő kell. Kérlek, ha lehet, szombat reggelig jellezétek a gomolya sajtok vásárlását, így finomabb, érettebb sajtot tudunk csomagolni nektek! Köszönjük!
Bőtermő nagy Érési idő: szeptember vége-október eleje Gyümölcs jellemzői: nagy méretű, jellegzetesen négyszögletes alakú, középbarna színű. Magbélaránya 51%, kellemes ízű, héja csíkozott, pajzsa lapos, mélyen hasogatott kupacsa kicsit hosszabb, mint a makk. Termőképesség: korán termőre fordul, kiemelkedően bőtermő, rendszeresen terem. Kiváló étkezési fajta. Porzása más fajtákkal történik ('Cosford')