


A napraforgó olaj a legközismertebb és a legtöbbet használt olajak egyike. Ezek közül a hidegen sajtolt napraforgó olaj kitűnik a többi közül, hisz megőrzi az eredeti alapanyag illat- és íz világát. Gazdag E-vitaminban és alacsony a telített zsír tartalma. Emellett olyan fitovegyületek is találhatóak benne, mint a kolin és fenolsav, amelyek jó hatással vannak a szívre. Az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokon kívül vitaminokat is tartalmaz, ezért az egyik legegészségesebb olaj. - Körülbelül 80% vagy több egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, ezért csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a szívroham kialakulását. Kiváló választás azok számára, akik szeretnék megakadályozni, hogy kialakuljon náluk az ízületgyulladás, mivel a napraforgóolaj hatékonyan segíthet az ízületi csúz megelőzésében. Karotinoidok találhatóak benne, amelyek segíthetnek a méhnyak-, tüdő- és bőrrák kialakulásának megelőzésében. Továbbá A-vitaminnal látják el a szervezetet, így gátolható a szürkehályog kialakulása is. Lecitint is tartalmaz, amely csökkentheti a koleszterinszintet, mivel megakad az idegek és sejtek belsejében, így akadályozva meg, hogy a zsír és koleszterin a sejthez kapcsolódjon. A napraforgóolaj antioxidáns hatású is, mivel gazdag E-vitaminban, vagyis tokoferolokban, amelyek semlegesítheti a rákot okozó szabadgyököket. A szabadgyökök károsítják a sejteket és az immunrendszert is. Proteint tartalmaz, amely létfontosságú a szövetek felépítésében és helyrehozásában, valamint a hormonok és enzimek termelésében. A szervezetnek nagy mennyiségű proteinre van szüksége – de mivel a szervezet nem tárol proteint, ezért fogyasztással kell azt a szervezetbe juttatni, így a napraforgóolaj az egyik legjobb választás lehet. Cinket tartalmaz, amely segít az egészséges immunrendszer fenntartásában és a sebek gyógyulásában. A cink egy másik jótékony hatása az, hogy javítja a szaglást és az ízlelést. A benne lévő B-vitamin hozzájárulhat az egészséges idegrendszerhez, a megfelelő emésztéshez és nagy mennyiségű energiával látja el a szervezetet. Szelént tartalmaz, amely csökkentheti a szívproblémákat és a heveny, vírusos májgyulladás kialakulásának kockázatát. A vér magas szelén szintje pedig fontos szerepet játszik a tüdő- és bőrrák kialakulásának csökkentésében. A napraforgóolajban található folsav hozzájárulhat az új sejtek előállításához. A magnézium pedig megakadályozza az izomgörcsöket, míg a triptofán ellazítja az agyat és elősegíti az alvást, mivel segíti egy neurotranszmitter, a szerotonin termelését.
A természetes életelixír: kendermagolaj (500 ml) A kendermag olajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak, mivel ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996). Hideg sajtolással állítják elő. Könnyen felszívódó, könnyen emészthető olaj. Antioxidánsokat, klorofillt, gyulladáscsökkentő zsírsavakat, ásványi anyagokat és gazdag E-vitamintban. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai: A Hempity kendermag JÓOLAJ gazdag E-vitaminban*. E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. OMEGA-3 zsírsavakban gazdag élelmiszer Az alfa-linolénsav (ALA) hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A kedvező hatás minimum 2 g alfa- linolénsav (ALA) napi bevitelével érhető el. Külsőleg hatékony lehet különböző bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör és pattanás kezelésére. Szervezetünk számára nagyon fontos a megfelelő zsírsavarány, és mivel több Omega-6-ot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, szükséges az Omega-3 bevitele. Ezért erősen ajánlott a kendermagolaj mindennapi fogyasztása. Felhasználása: Hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. Levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. Kellemes, mogyorós, diós ízvilág jellemzi. A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján) zsírsavak növényi olajok pálmamagolaj olivaolaj földimogyoróolaj gyapotmagolaj napraforgóolaj repceolaj szójaolaj búzacsíraolaj kukoricacsíraolaj tökmagolaj lenmagolaj kendermagolaj Palmitinsav (C16:0) 8 12 10 22 7 4,5 10 7 10,5 16 7 5,6 Palmitolajsav (C16:1) 1,5 2 0,3 0,5 1 0,3 Sztearinsav (C18:0) 3 2,5 3 5 5 1,3 4 1 2,5 5 4 2,6 Olajsav (C18:1ω9) 14 76 55 19 23 58 21 20 32,5 24 18 11 Linolsav (C18:2ω6) 3 7,5 25 50 63 24 56 52 52 54 14 59 Linolénsav (C18:3ω3) 0 1 0 0 1 9 8 10 1 1 58 19 Arachidinsav (C20:0) 0 0,5 2 1 1 0,5 1 0 0,5 0 0 1,9 SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában. Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen. Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009). Átlagos tápérték 100 ml termékben napi szükséglet napi adag 20ml* Energiatartalom 3404kJ/ 828 kcal 2400kcal*** 7%* Zsírok 92g 81g*** 23%* ·amiből telített zsírsavak 8g ·amiből egyszeresen telítetlen zsírok 10,9g ·amiből többszörösen telítetlen zsírok 72,4g ·amiből Omega-3 17,8g ALA 16,7g 2g** 167%* SDA 1,1g ·amiből Omega-6 54,5g LA 50,9g 4g** 254%* GLA 3,6g Szénhidrát 0g ·amiből cukor 0g 0g Rostok 0g Fehérje 0g Só 0g * 20-30 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (2-3 evőkanál) ~220-330 Ft / nap ** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt. *** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt. Összetevők: Kendermagból hideg sajtoltolással nyert kendermagolaj Tárolás: Napfénytől távol, hűvös helyen tartandó. Származási hely: MAGYARORSZÁG ALLERGÉNEK: Minden allergéntől és allergén keresztszennyeződéstől mentes. GMO: A termék genetikailag nem módosított, és nem tartalmaz semmilyen genetikailag módosított anyagot.



A dióolajat a legtáplálóbb és a legjobb olajak közé sorolják. Ezt főleg annak köszönheti, hogy összetétele tökéletes és szinte mindenre alkalmazható, amire csak szüksége lehet a szervezetnek. Erős antioxidáns, ugyanakkor forrása az egészséges zsíroknak, amelyek nagyon fontosak a test megfelelő működéséhez. Ezen kívül számos egyéb tápanyagot is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az erős immunrendszer megteremtésében és a szervezet külső hatásoktól való megóvásában. Az olajnak kellemes, diós íze van és az emberek többnyire édes ételekhez használják. Sárgás-zöldes színű, hígabb sűrűségű. A dióolaj összetétele: • Linolsav • E-vitamin – amely gyorsabb gyógyulást biztosít és általánosan védi a bőrt • B1-vitamin – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szívműködés, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez • B6-vitamin – fontos szerepet játszik a vörösvértestek metabolizmusában, fenntartja a központi izomzat aktivitását, és lehetővé teszi a fehérjék és cukrok energiájának átalakulását. • Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns, amely gátolja az öregedési folyamatot. Szelén nélkül a test nem • Foszfor – más szóval a béta-karotin egy nagyon fontos antioxidáns, amely támogatja az egészséges bőr, szaruhártya, és légutak gondozását, valamint befolyásolja a pigment képződést. • Magnézium – amit Z elemnek is hívnak, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiségben. • Nátrium –a nátrium szabályozza az ozmózisnyomást folyadékokban, őrzi az extracelluláris folyadék térfogatát, és szabályozza a – folyadékok pH értékét • Mangán – fontos a kalcium, foszfor és E-vitaminok megfelelő felhasználásához • Jód • Kalcium – a kalciumról, mindannyian nagyon sok információt tudunk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium különösen fontos az egészséges csontok és fogak számára. • Omega-3 telítetlen zsírsavak • Omega 6 telítetlen zsírsavak Ez, és még más, kisebb mennyiségű nyomelem található a dióolajban, aminek köszönhetően egyedülálló és tökéletes hatású az egész emberi testre.
A máriatövismag hidegen sajtolt olaja az egyik legkiválóbb növényi májvédő. regenerálja a májsejteket. segíti a szervezet méregtelenítését csökkenti a zsírmájat segíti az epe működését. kiváló szabadgyökfogó. Adagolása: 1 kiskanál naponta.



A lenmagból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az omega-3 zsírsav. A len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. A lenmag további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében és kezelésében. Általánosan ajánlott: szívbetegség kezelésére, egészséges bőr, haj és köröm megvédésére, ekcéma, pikkelysömör, leégés kezelésére, terméketlenség, menstruációs görcsök megszüntetésére, egyes idegrendszeri betegségek kezelésére, székrekedés megszüntetésére. a lenmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére. Külsőleg ekcéma kezelésére is alkalmas. Ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat. Rendszeres fogyasztása védhet a második alkalommal bekövetkezett szívinfarktus ellen. egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, például székrekedés és bélrenyheség esetén kihasználva hashajtó, bélműködést segítő hatását. zsírsavtartalmánál fogva alkalmas a vér koleszterinszintjének csökkentésére. Normális zsírsavszint esetén hatékonyabb az idegrendszeri működés, alacsonyabb depresszió és a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága. Ajánlott napi bevitel: 1-2 kiskanál





Fűszeres olajainkat szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. A magyaros változat öt féle fűszert tartalmaz, amelyből a paprikamag őrlemény ad igazi pikáns ízt az elkészült ételnek. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.





A mák igen nagy kincs a magyar- és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. Olaja, a mákolaj, sok más kedvező hatása mellett a csontritkulás nép gyógyszere. aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. Ajánljuk esszenciális olajként fogyasztva felnőtteknek napi 1-2 mokkáskanál mennyiségben étkezés közben fogyasztva illetve édes ételek ízesítésére.





Az olasz konyha fűszerei találhatóak meg ebben a fűszeres olajban. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas tésztákra, pizzára locsolva, illetve salátákhoz is. Természetesen húsokra is használható. Sót nem tartalmaz.





Fűszeres olajainkat szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. A provance-i változat 3 féle fűszert tartalmaz, annak érdekében, hogy az elkészült ételnek francia hangulatot varázsoljon. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.





A fűszeres olaj sültekhez öt féle fűszert tartalmaz, amely a magyaros konyhára jellemző. Szárnyas és sertés húsokhoz egyaránt ajánljuk. Egyedi ízvilága érvényesül pácolás közben, de grillezéskor is. Remekül felhasználható zöldségekhez, salátákhoz és sajtokhoz is. Sót nem tartalmaz.
Annak köszönhetően, hogy a szezámmagnak kellemes íze van, amely a dióra hasonlít, ezeknek a magoknak az olaja nagyon népszerű, különösen a hideg konyhában, ahol valóban nagyon gyakran használják. A szezámolaj főként a csontritkulás megelőzésében és regenerációjában játszik fontos szerepet, de hatással van például a vérnyomásra, a koleszterinszintre vagy az immunrendszerre is. A hidegen sajtolt szezámolaj az E-vitamin, a magnézium, a kalcium, a cink és egyéb fontos anyag gazdag forrása lehet, amelyek gondoskodnak arról, hogy teste egészséges legyen és ellenálljon a különböző betegségeknek. A szezámolaj nagyon sok fontos anyagot tartalmaz, amelyek gondoskodnak az egész szervezet egészségi állapotáról és megfelelő működéséről. Tartalmaz: • E-vitamint – amely gyorsabb sebgyógyulást és általános bőrvédelmet biztosít • Magnéziumot – amelyet az élet elemének is neveznek Elsősorban azért, mert a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiség szükséges belőle. • Kalciumot – a kalciumról már mindnyájan nagyon sok információval rendelkezünk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium nagyon fontos, különösen az egészséges csontok és fogak számára. • Cinket – ami különösen a bőrre, a körmökre és a hajra van pozitív hatással • B6-vitamint – fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek anyagcseréjében, a csontváz növekedésében és fejlődésében • K-vitamint – ez a vitamin nélkülözhetetlen a test számára, hiányában különböző betegségek, például vérzékenység alakulhat ki • Lecitint • Esszenciális zsírsavakat – amelyek a lecitnnel együtt fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében • Telítetlen zsírsavakat • Aminosavakat • B12-vitamint – amely fontos az anyagcsere és a vörösvérsejt-termelés számára • B1-vitamint – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szív, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez • Mangánt – fontos a kalcium, foszfor és E-vitaminok megfelelő felhasználásához • Vasat – a szervezet fontos eleme. Részt vesz az energiatermelésben, a hemoglobin fontos része és megköti az oxigént a vörös vérsejtekben, ami segíti az egész szervezet oxigén ellátását. • Rezet – az egyik legfontosabb elem, amelyet a szépség elemeként is neveznek, mert szépíti a bőrt • Nikkelt • Krómot – segíti fenntartani a test normális vércukor szintjét és együttműködik az inzulinnal a cukor anyagcseréjében





Gasztronómiailag egy igazi kuriózum, egészen elképesztő íz élményt jelent az egészségtudatos táplálkozás területén. Igen változatosan használható fel. A tökmagolaj nagyon gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakban, köztük omega-3 zsírsavakban is. Nagy mennyiségben találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok, mint a kálcium, magnézium, cink, réz, vas, valamint D-vitamin, B-vitamin és E- vitamin. Antioxidáns tartalma segítséget nyújthat a sejtek és szövetek részére. Segíti, erősíti az immunrendszert. Segítséget nyújthat betegség utáni lábadozásban. Lassíthatja az öregedési folyamatokat. Rendszeres fogyasztása a keringési rendszer egészségét biztosíthatja, jó hatással a memóriára, koleszterin szintre és érelmeszesedésre. Erősítheti a szívet. A B-vitaminoknak köszönhetően erősíti az idegrendszert, hatásos lehet a depresszióra is. Így növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A gazdag E- vitamin és a cink tartalom egészségesebbé teszi a bőrt és vitalizálja a hajat. Gyulladás csökkentő hatása enyhítheti a felfázással járó kellemetlen tüneteket. Jótékony hatással van a prosztatára is. Jó hatással van az emésztésre is. Támogatja a máj munkáját. Orvosolni képes egyes emésztőrendszeri betegségeket, úgy mint a puffadás, hasi görcs, émelygés. Reflux tüneteit is enyhítheti. Fogyókúrázóknak is javasolt a fogyasztása, mivel segítséget nyújthat a zsírszövetek lebontásában. Napi ajánlott adagja felnőtteknek 1 evőkanál. Igen változatosan használható ételkészítésre. Csorgathatjuk salátákra, krémlevesekre, köretekre.