KENDERMAGOLAJ JÓOLAJ 500 ml
A természetes életelixír: kendermagolaj (500 ml)
A kendermag olajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak, mivel ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996).
Hideg sajtolással állítják elő. Könnyen felszívódó, könnyen emészthető olaj. Antioxidánsokat, klorofillt, gyulladáscsökkentő zsírsavakat, ásványi anyagokat és gazdag E-vitamintban.
Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai:
A Hempity kendermag JÓOLAJ gazdag E-vitaminban*. E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
OMEGA-3 zsírsavakban gazdag élelmiszer
Az alfa-linolénsav (ALA) hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A kedvező hatás minimum 2 g alfa- linolénsav (ALA) napi bevitelével érhető el.
Külsőleg hatékony lehet különböző bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör és pattanás kezelésére.
Szervezetünk számára nagyon fontos a megfelelő zsírsavarány, és mivel több Omega-6-ot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, szükséges az Omega-3 bevitele. Ezért erősen ajánlott a kendermagolaj mindennapi fogyasztása.
Felhasználása:
Hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. Levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. Kellemes, mogyorós, diós ízvilág jellemzi.
A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)
zsírsavak
növényi olajok
pálmamagolaj
olivaolaj
földimogyoróolaj
gyapotmagolaj
napraforgóolaj
repceolaj
szójaolaj
búzacsíraolaj
kukoricacsíraolaj
tökmagolaj
lenmagolaj
kendermagolaj
Palmitinsav (C16:0)
8
12
10
22
7
4,5
10
7
10,5
16
7
5,6
Palmitolajsav (C16:1)
1,5
2
0,3
0,5
1
0,3
Sztearinsav (C18:0)
3
2,5
3
5
5
1,3
4
1
2,5
5
4
2,6
Olajsav (C18:1ω9)
14
76
55
19
23
58
21
20
32,5
24
18
11
Linolsav (C18:2ω6)
3
7,5
25
50
63
24
56
52
52
54
14
59
Linolénsav (C18:3ω3)
0
1
0
0
1
9
8
10
1
1
58
19
Arachidinsav (C20:0)
0
0,5
2
1
1
0,5
1
0
0,5
0
0
1,9
SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában.
Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen.
Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009).
Átlagos tápérték 100 ml termékben
napi szükséglet
napi adag 20ml*
Energiatartalom
3404kJ/ 828 kcal
2400kcal***
7%*
Zsírok
92g
81g***
23%*
·amiből telített zsírsavak
8g
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok
10,9g
·amiből többszörösen telítetlen zsírok
72,4g
·amiből Omega-3
17,8g
ALA
16,7g
2g**
167%*
SDA
1,1g
·amiből Omega-6
54,5g
LA
50,9g
4g**
254%*
GLA
3,6g
Szénhidrát
0g
·amiből cukor 0g
0g
Rostok
0g
Fehérje
0g
Só
0g
* 20-30 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (2-3 evőkanál) ~220-330 Ft / nap
** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt.
*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt.
Összetevők: Kendermagból hideg sajtoltolással nyert kendermagolaj
Tárolás: Napfénytől távol, hűvös helyen tartandó.
Származási hely: MAGYARORSZÁG
ALLERGÉNEK: Minden allergéntől és allergén keresztszennyeződéstől mentes.
GMO: A termék genetikailag nem módosított, és nem tartalmaz semmilyen genetikailag módosított anyagot.
11 Ft/ml