Az általunk termelt szegedi paprika, a bükkfán füstölésnek köszönhetően nyeri el intenzív-füstös, enyhén édeskés ízét. Jellegzetes ízt kölcsönöz húsételeknek, leveseknek, egytálételeknek, szendvicskrémeknek. Mind a klasszikus, mind a vegetáriánus konyha kedvencévé vált a közelmúltban, mivel pótolja pl. a füstölt hús ízét és illatát. Az ízélmények jobb érvényesülése érdekében érdemes forró zsiradékra szórni, amit aztán gyorsan le kell venni a tűzről és folyadékkal vagy hússal fellazítani.
A fűszerpaprika a fokhagymához hasonlóan elmaradhatatlan részét képezi a magyar konyhának. A magyarok egyedülállóan sok paprikát termesztenek és fogyasztanak. Mivel a paprika melegigényes növény, így Szeged környéke ideális a paprika termesztésére. Jelentősebb mennyiségben található benne A-, B-, C-vitamin. Kapszaicin tartalma elősegíti az emésztést, valamint gyógyszeralapanyagként használják reumatikus betegségek kezelésére. A nálunk készült fűszerpaprika kiváló minőségét a kíméletes, hosszabb előszárításnak és feldolgozásnak köszönheti. Tökéletes színt és ízt adva leveseknek, pörkölteknek, kolbászféléknek.