Jellegzetes aromájával a bazsalikom egy sokoldalú fűszer, amelynek nem szabad hiányoznia a konyhádból. Szeretjük ezt az aromás növényt termeszteni, amely aztán autentikus mediterrán ízeket visz a konyhádba. A bazsalikomot először Ázsiában termesztették, majd sokoldalúsága és különleges íze miatt az európai kontinens egyik kedvenc fűszerévé vált. Hazánkban bármely régióban termeszthető. A bazsalikom használható szárított vagy friss fűszerként, vagy tárolható fagyasztóban ételkészítéshez. Hozzávalók: Bio bazsalikomlevelek, szárítva és aprítva Súly: 8g
A lestyán intenzív, édes, mégis enyhén fűszeres aromája a gyermekkor ízeit idézi fel a mindennapi kulináris elkészítés során. A Kárpátok ívében található termékeny talajok tökéletesek a lestyán termesztéséhez, amelyet ősidők óta használnak, különösen baromfihús ízesítésére. Levesek, pörköltek ízesítésére, de különféle salátákban való felhasználásra is ajánljuk. Ez a fűszer hagyományos ízt kölcsönöz az ételeknek. Rendeljen lestyánt online most! Hozzávalók: Bio termesztésű lestyán levelek, szárítva és aprítva Súly: 8g
Autentikus alapanyag, melyet saját biogazdaságunkban gondosan nevelt levelekből nyerünk. Rozmaringunkat gondosan kiszárítjuk és apróra vágjuk, hogy minden íz- és tápanyag-gazdagságot megőrizzünk, a csomagolás pedig manuálisan történik, így biztosítva az egyes csomagok minőségét és frissességét. A bio rozmaringnak számos egészségügyi előnye van, mivel gazdag antioxidánsokban, segíti az emésztést és serkenti a vérkeringést. Kulináris felhasználás: Ideális húsételekhez, például marha-, sertés- vagy csirke steakekhez, összetéveszthetetlen mediterrán ízt biztosítva Gazdagítja a grillezett zöldségek vagy a sült burgonya ízét, friss és aromás hatást adva Tökéletes levesekhez és pörköltekhez, a rozmaring mélységet és összetettséget ad az íznek. Összetevők: biotermesztésű szárított rozmaring levelek Súly: 8g
A zellerlevél az az aromás adalék, amely gazdagítja a kulináris készítmények ízét bármely konyhában. A zeller Dél-Európából, Kis-Ázsiából és a Kaukázusból származik, és terápiás előnyei miatt ősidők óta termesztik. Hazánk területén minden régióban termesztik, mind háztartásokban, mind nagy zöldségeskertekben. A zellerlevél tökéletesen feldobja a hagyományos román ételeket, például a leveseket, húsleveseket vagy pörkölteket, a házi készítésű zöldségragu pedig ízletesebb lesz, ha zellerlevéllel ízesítjük. Hozzávalók: Bio zellerlevelek, szárítva és aprítva Súly: 8g
Csípős fűszerpaprika őrleményünkhöz egy kiváló fajta csípős fűszerpaprikát termesztünk, melynek a csípőssége mellett a színe is kiemelkedő. Feldolgozása ugyanazzal az eljárással készül, mint az édes paprikáé, csípőssége ellenére még a kézi válogatást is elvégezzük. Kolbásztöltésekhez elengedhetetlen.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből). 2024-es termésünk a Szatmazi Paprikamustrán arany minősítést ért el.
Az általunk termelt szegedi paprika, a bükkfán füstölésnek köszönhetően nyeri el intenzív-füstös, enyhén édeskés ízét. Jellegzetes ízt kölcsönöz húsételeknek, leveseknek, egytálételeknek, szendvicskrémeknek. Mind a klasszikus, mind a vegetáriánus konyha kedvencévé vált a közelmúltban, mivel pótolja pl. a füstölt hús ízét és illatát. Az ízélmények jobb érvényesülése érdekében érdemes forró zsiradékra szórni, amit aztán gyorsan le kell venni a tűzről és folyadékkal vagy hússal fellazítani.
A fűszerpaprika a fokhagymához hasonlóan elmaradhatatlan részét képezi a magyar konyhának. A magyarok egyedülállóan sok paprikát termesztenek és fogyasztanak. Mivel a paprika melegigényes növény, így Szeged környéke ideális a paprika termesztésére. Jelentősebb mennyiségben található benne A-, B-, C-vitamin. Kapszaicin tartalma elősegíti az emésztést, valamint gyógyszeralapanyagként használják reumatikus betegségek kezelésére. A nálunk készült fűszerpaprika kiváló minőségét a kíméletes, hosszabb előszárításnak és feldolgozásnak köszönheti. Tökéletes színt és ízt adva leveseknek, pörkölteknek, kolbászféléknek.



Idei csemege fűszerpaprika - Terézia kertje Csumázott fűszerpaprikából szárítva és őrölve, így csak a gyönyörű piros paprika került bele, hogy kis mennyiségben is szép piros színt adjon az ételeknek! 2 féle háttérrel tettem be fotót róla, hogy minél jobban látszódjon az őrölt paprika színe. Vegyszer mentesen termelve! Adalék és tartósítószer mentes.





Fokhagymapor: A fokhagyma a magyar konyha elmaradhatatlan kelléke. Maroslele éghajlati és talajadottságainak köszönhetően kiváló hely a termesztésre. A megfelelő tisztítás és szárítást követően a megőrölt fokhagyma port üvegekbe töltjük. Semmilyen adalék anyagot nem adunk hozzá. A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatással bír. Kutatók kísérletei alapján a benne található allicin ráksejt ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett tartalmaz még fontos ásványi anyagokat és vitaminokat. Ezeknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejthet ki. A fokhagyma porunk felhasználható levesek, főzelékek, saláták, sültek, kolbászáruk és pékáruk készítéséhez egyaránt. Fokhagymachips: A válogatott friss fokhagymát gerezdekre bontjuk, tisztítjuk majd szeleteljük. Ezután történik a kíméletes szárítás, majd miután elérte a kívánt szárazsági fokot, megfelelő pihentetés után, újabb ellenőrzés, válogatás történik, hogy csak a tökéletes minőségű szeletek kerüljenek az üvegbe. A fokhagyma chips íze sokkal erőteljesebb, mint a friss társáé. Tűzdelt húsételek elkészítésénél nélkülözhetetlen, de saláták, levesek, főzelékek, szószok készítéséhez is kiválóan felhasználható. Más alapanyaggal érintkezve visszanyeri nedvességét, ezért alkalmas például tejtermékek ízesítésére is (fokhagymás sajt). A szárítással történt tartósítás miatt évszaktól függetlenül elérhető ugyanaz a zamatos fokhagyma, mint amit frissen megszokhattunk. Fél teáskanálnyi mennyiség egy közepes méretű friss fokhagyma gerezdnek felel meg. Adalékanyagot, ízfokozót nem tartalmaz! Füstölt fokhagymapor: A füstölt fokhagyma kiválóan alkalmas abban az esetben, ha egy kis plusz füstös ízt szeretnénk belecsempészni ételeinkbe.