Magyar édesburgonya-Batáta; Csongrád-Bokrospart
Őstermelő, kistermelő: Vighné Schwarcz Gyöngyi. 2017-től termelünk, most már 5500m2 területen.
Ebből kb.4000m2-en édesburgonyát, a fentmaradó területen zöldségeink, gyümölcseink, fűszereink teremnek.
Területünk birkatrágyával, fahamuval, tanyánkon keletkezett tyúkalommal, előveteményként visszafordított zöldtrágyával (rozs vagy mustár) tápláljuk. A túlzott kiszáradást és a gyomosodás elleni védekezést agroszövettel való takarással oldjuk meg. Talajfertőtlenítést és szerrel való gyomírtást nem végzünk. Kertünk villanypásztorral védett az őzek és nyulak belegelésétől.
Palántáinkat saját magunknak készítjük.
3000m2-en kékfrankos szőlőnk is van. Ezt is feldolgozzuk.
Batáta a Szulák félék családjába tartozik, valójában betároló gyökér.
-fehér színű: közepes szénhidrát tartalmú, lassan felszívódó, semleges édesízű.
- narancssárga: alacsony a glikémiás terhelése, sok benne a béta karotin, az A-vitamin elő anyaga.
- A lila édesburgonyában található anthocianin az egyik legjobb antioxidáns.
Batátából készült termékeim, hozzáadott cukor, tartósítószer és adalékmentesek, nem tartalmaz glutént, laktózt és állati eredetű összetevőt!
Készítek: batáta szirmot(chips), pástétomokat, lekvárokat, desszertet(pohárkrém), rostos levet, készételt(salátát).
Valamint kandírozott batátát, ez hozzáadott cukrot tartalmaz!