100 %-os teljes kiőrlésű tönkölykenyér 500 g SZERDA 18 ÓRÁIG
Kedves Vásárlóim! Ahhoz, hogy le tudjam sütni a kenyereket, meg kell lennie a minimum mennyiségnek, amennyit be tudok keverni. Ha a rendelésekből nem jön össze ez a mennyiség, sajnos nem tudom szállítani a megrendelt termékeket. Fagyasztóban egyébként kiválóan eltartható, akár az egész heti kenyérfogyasztást is érdemes megrendelni.
Tönköly, az éltető gabona
Egyik legősibb gabonfajtánk a tönkölybúza, vagyis annak elődje a tenkel, vagy más néven tönke. Amikor tönköly kenyeret eszünk, életerőt szívunk magunkba.
Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. „A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes”- írja Szent Hildegárd.
„A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket.”
Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt.
Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.
A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően
Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során!
Forrás: https://www.naturprojekt.hu/tonkoly-a-gyogyito-gabona?srsltid=AfmBOop2Oof9i7RooR5xtS9FF9yD-QbxJibRBsc5e8f_4RjInBqwEqH7
Az ősgabonákról:
Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi érték, egyedi ízvilág és a növényvédőszerek használata nélküli termesztés, fontos piaci lehetőséget jelentenek a biogazdálkodóknak. A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmeseinek pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak.
Az ősgabonák értékei
Az alakor és a tönke ugyan a modern kenyérbúzához képest jóval magasabbra növő és alacsonyabb terméshozammal rendelkező gabonák, előnyük azonban a nagyfokú alkalmazkodóképesség, vitalitás, gyomelnyomó képesség és a kiváló betegségellenállóság. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért ökológiai gazdálkodásba jól beilleszthetőek!
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.
Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét.
Forrás: https://biokutatas.hu/tudastar/osgabona-termekterkep-fogyasztoknak/
Továbbá ismert, hogy műtrágyázás nélkül is képesek kalászt érlelni. Mi több, gyom- és rovarirtók, illetve egyéb kemikáliák nélkül is ellenállóbbak a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben, mint a kultúrfajták, bár kétségtelen, hogy szakszerű művelést igényelnek.
A szinte a végtelenségig túlnemesített, genetikailag elszürkült haszonnövények alkotta mezőgazdasági tájban a csupasz kenyérbúzával ellentétben számos vad tulajdonságot hordozó két gabonafaj jelentősen növeli az agrárdiverzitásnak nevezett szántóföldi sokféleséget. Márpedig az utóbbiról ma már bizonyított, hogy a fenntartható élelmiszertermelés első számú záloga.
Forrás: https://qubit.hu/2022/01/18/osgabonak-tenyleg-leteznek-raadasul-a-klimavedelemben-is-egyre-fontosabbak
4000 Ft/kg