Kedves Vásárlóim! Megérkezett az új kemencém, először kipróbálom és jövő héttől már lehet rendelni a kenyereimből.
Elöljáróban annyit, miért Lievito? Régóta álmom egy műhely. A lányom is tudta. Anyák napjára kaptam egy logót és ezt a nevet. Jelentése kovász. A legősibb kelesztőanyag, egy élő anyag. Liszt, víz, és só + kultúra, meleg és idő : kovászos kenyér. Mindig fontos volt az életemben a tudatos táplálkozás. A kenyérsütés 26 éve ott van az életemben. Természetesen egy véget nem érő fejlődés útján. Egy közösségi kispékséget álmodtam. Kizárólag adalékmentes, természetes kovásszal készült kenyereket, pékárukat készítek. A kovászolás egy hitvallás, ami kapcsolódik a tudatossághoz, az egészség megőrzéséhez. A kovászban található tejsavnak rengeteg pozitív élettani hatása van. Jóval lassabban kel, mint az élesztős változat. A hosszú érlelés során a tejsav elkezdi lebontani a tésztában található, normál esetben az emberi szervezet számára nehezen emészthető glutént. A glutént már módosított formában tartalmazza, könnyebben emészthető, magasabb tápértékű és alacsonyabb glikémiás indexű, összességében minden szempontból egészségesebb, mint az ipari pékáru. A kovászos kenyér sütése épp annyira szól az alapanyagokkal, mint magával a kenyérrel való kapcsolatunkról. Részei vagyunk a rendszernek, ami jóllétünket közvetlenül a földdel kapcsolja össze. A talaj tele van mikrobákkal, az anyakovász tele van mikrobákkal, az emésztőrendszerünk tele van mikrobákkal. Mindez nem véletlen.