Ananász paradicsom A paradicsom nagyon népszerű, kedvelt zöldség hazánkban, nincs ez máshogy az ananász paradicsom esetében sem. Ez a fajta a paradicsomok közül a folytontermő paradicsom kategóriába tartozik. Korai érésű, már 85 napra érik Bőtermő, gyorsan növő fajta Nagyon nagy méretű, a gyümölcsök átlagosan 250-400 grammosak Húsos gyümölcsű, kevés maggal Magas termény hozamú Színe félig sárga, félig piros, igazán feltűnő A növény 1,5-2 m magasra is megnő, tám rendszert igényel Ennek a paradicsomnak a felhasználási módjai Aromás, lédús, édes, nagyon illatos és rendkívül finom ízű paradicsom. Szeletelve nagyon jól mutat, íze nagyon édes, kásás. Az íze akkor igazán a legkellemesebb, a legjobban érezhető, ha hagyjuk jól beérni! Kemény húsú, lédús, elsősorban friss fogyasztásra és salátának kiváló. A salátákban rendkívül mutatós, főleg piros társaival keverve.
BARCELONA Érési idő: szeptember-október Gyümölcs jellemzői: középnagy, gömbölyded, könnyen törhető, igen ízletes Termőképesség: 3-5 méter magas lombhullató bokor, virágzás február vége, március eleje, napos helyet kedveli, önmeddő, legalább két fajtát ültessünk a biztos termés érdekében (pl. 'Bollwilleri csoda'), szoliter cserjeként, vagy cserjecsoportban neveljük
A bazsalikom, latin nevén Ocimum casilicum egy aromás dísz-, fűszer- és gyógynövény, népies nevén bazsalikusfű, királyfű vagy német bors. Az ajakosok családjába tartozik, egynyári növény, magassága elérheti a 30-60 centimétert, őshazája India, évezredek óta termesztik és kedvelik. Iillata jellegzetes, levelei lándzsás alakúak és sötét zöldek, virága pedig fehér színű. Pikáns ízű, visszafogottan édeskés, illóolajat tartalmaz, ami miatt a növény különleges, édes és enyhén fűszeres illatot áraszt.
Besztercei Nm.122 Érési idő: szeptember eleje-közepe Gyümölcs jellemzői: kicsi (15-20 g, 28 mm), sötétkék, egyes változatainál vöröses, hamvas, hosszúkás tojásdad, mindkét végén lekerekített, húsa sárgászöld-aranysárga, kemény, kissé rostos, lédús, kiváló ízű, harmonikus, finom zamatú, magvaváló. A konzerv-és hűtőipar kedvelt alapanyaga, felhasználják a szesziparban is, de aszalásra is alkalmas. Hűtőházban 4-6 hétig tárolható. Termőképesség: középerős növekedési erélyű, késői virágzású, rendszeresen és bőven terem Porzása: öntermékeny
BLANKA Érési idő: kései, július második fele Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, sok, közepes méretű bogyóból áll, sárgásfehér színű, teljes érésben nagyon kellemes ízű, fürtkocsánya hosszú, ezért kézzel könnyen szedhető, bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja Termőképesség: nagyon erős kezdeti növekedésű, szétterülő alkatú, rendszeres metszésre van szükség, öntermékeny, nagyon bőtermő, termőképessége 5-10 kg/bokor
Ökológiai gazdálkodásban nevelt bolgár rózsaszín paradicsom palánta. Jó ízű, nagy bogyókat nevel, akár 800- 1000g is lehet egy- egy bogyó tápanyagdús talajon.
BOLLWILLERI CSODA Érési idő: szeptember közepe Gyümölcs jellemzői: nagy (20 mm hosszú, 18 mm széles), világosbarna, kúp alakú, kupacsa kissé hosszabb, mint a makk és kétszeresen, mélyen hasogatott, magbélaránya 50%, héja kemény (1,7 mm vastag), erős, durva rostú, nehezen húzható le a magról. Termőképesség: korán termőre fordul, termőképessége jó, termését nagyrészt egyesével és kettesével hozza, porzása más fajtákkal → Cosford K.2
Brazil csoda Paradicsom A Brazíl csoda paradicsom vagy brazíl szépség egzotikus paradicsom, sötétvörös, barna és bordó színű, gazdag ízű és aromájú, akár 4 méter magasra növő paradicsom fajta. Termés: Sötétvörös, barna és bordó színű, gazdag ízű és aromájú. Kb. 100-110 gramm súlyú, bokronként akár 4 kg termés is lehet. Szedési idő: júliustól a fagyokig terem. Kb. 100 nap múlva fordul termőre. Talaj: Magas tápanyagtartalmú virágföldbe ültessük. Tenyészhely: Napos helyet kedvel. Vízigény: Rendszeresen öntözzük a bő termés érdekében. Tápanyag igény: Ha szezon közben rendszeresen tápoldatozzuk, bővebb terméssel hálálja meg. Felhasználása: Friss fogyasztásra, salátákba és befőzésre egyaránt alkalmas.
Buckingham Érési idő: július közepétől szeptember végéig Gyümölcs jellemzői: éretten sötétbordó-piros, hosszúkás, kb. 4 cm hosszú, kemény húsú, lédús, ízletes, a világosabb színűek savanykásak, friss fogyasztásra, lekvár, ivólé készítésére is alkalmas, flavonoidokban gazdag Termőképesség: tüskétlen, hajtásai 1,5-2 m hosszúak, támrendszer mellett javasolt termeszteni, 2-2,5 m magasra nő, erőteljes növekedésű, házi kertekbe javasolt, különleges igényeket kielégítő fajta