Kék méz (többféle áfonyával, szőlőhéj őrleménnyel, grapefruit-, citrom-, gyömbér- és fahéj-illóolajok különleges keverékével). Elsősorban a fiatalok kedvelik különleges színe miatt, amelyet a kékáfonyának köszönhet, de vörösáfonyával is gazdagítjuk. Az áfonya rengeteg flavonoidot tartalmaz, hihetetlenül magas az antioxidáns, antocián (ez felel a bogyósgyümölcsök kékes-lilás színéért) és fitonutriens tartalma. A különleges illóolaj-keverék segíti a koncentrációt, vizsgaidőszakban különösen népszerű termékünk.
Az akácméz az egyik legkedveltebb és legízletesebbnek tatott mézünk. Magas fruktóztartalma miatt a legtovább marad folyékony. Az akácméz színe szinte teljesen áttetsző, halványsárga, enyhe borostyán árnyalattal. Magas fruktóztartalma miatt a legtovább marad folyékony. Az íze kellemes, enyhén aromás, nem karakteres, ezért fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Bár lassabban szívódik fel, de jól édesít, kiváló alternatíva a cukor helyett. Az akácméz nemcsak élvezeti céllal fogyasztható, hanem a legtöbb mézhez hasonlóan, miközben a nyálkahártyánkon lassan szabadul fel belőle a hidrogén-peroxid, elpusztítja a kórokozókat. Az immunrendszerre stimuláló hatással van. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja az idegrendszert, ezért elalvás előtt jó választás. A természetgyógyászatban asztmás tünetekre, gyomor-, bél- máj- és vesepanaszokra is javasolják. Kis mennyiségben a 2-es típusú diabéteszesek édesítőszere lehet. (Fogyasztása előtt diabéteszesek mindenképp konzultáljanak orvosukkal.) A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt hungarikumnak számít. Fogyasztása minden formában lehetséges, önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként, stb. Magas fruktóz tartalma miatt a legtovább marad folyékony.
Az akácméz az egyik legkedveltebb és legízletesebbnek tatott mézünk. Magas fruktóztartalma miatt a legtovább marad folyékony. Az akácméz színe szinte teljesen áttetsző, halványsárga, enyhe borostyán árnyalattal. Magas fruktóztartalma miatt a legtovább marad folyékony. Az íze kellemes, enyhén aromás, nem karakteres, ezért fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Bár lassabban szívódik fel, de jól édesít, kiváló alternatíva a cukor helyett. Az akácméz nemcsak élvezeti céllal fogyasztható, hanem a legtöbb mézhez hasonlóan, miközben a nyálkahártyánkon lassan szabadul fel belőle a hidrogén-peroxid, elpusztítja a kórokozókat. Az immunrendszerre stimuláló hatással van. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja az idegrendszert, ezért elalvás előtt jó választás. A természetgyógyászatban asztmás tünetekre, gyomor-, bél- máj- és vesepanaszokra is javasolják. Kis mennyiségben a 2-es típusú diabéteszesek édesítőszere lehet. (Fogyasztása előtt diabéteszesek mindenképp konzultáljanak orvosukkal.) A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt hungarikumnak számít. Fogyasztása minden formában lehetséges, önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként, stb. Magas fruktóz tartalma miatt a legtovább marad folyékony.
Az akácméz már a 19. század óta az egyik legnépszerűbb mézfajta Magyarországon. Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető. A növény általában 10 napig virágzik, de csak néhány nap tökéletes a nektárképződéshez. Ezeken a napokon milliónyi méh fáradtságos munkájától zsong az erdő. Nekik köszönhetjük, hogy a hungarikumként híres akácméz az asztalunkra kerülhet. Az akácméz a magas gyümölcscukor tartalom miatt sokáig folyékony marad, enyhe domináns íze miatt pedig kiváló édesítőszer teákba és süteményekbe. Gyógyászati szempontból kiváló köhögéscsillapító. Az akác virága sok nektárt és kevés pollent termel, ezért a virágporra érzékenyek is próbára tehetik ezt a mézfajtát. Erősíti az immunrendszert, méregtelenít, csökkenti a túlzott savképződést, gyógyítja a vérszegénységet.
Aromás illat és különleges ízvilág jellemzi. Gazdag ásványi anyagokban (Ca, K, Mg, P, Fe, Mn, Zn), nagy az A- és a B-vitamin tartalma. Gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést, nyugtatja az idegeket, enyhíti a pszichikai túlterhelés okozta tüneteket, vízhajtó, fájdalomcsillapító, látásjavító hatású. A kismamáknál serkenti a tejtermelést, ezenkívül enyhíti a menstruációs és a klimaxos tüneteket, aktiválja a női hormonokat. Köhögéscsillapító és görcsoldó hatása is ismert.
Aromás illat és különleges ízvilág jellemzi. Gazdag ásványi anyagokban (Ca, K, Mg, P, Fe, Mn, Zn), nagy az A- és a B-vitamin tartalma. Gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést, nyugtatja az idegeket, enyhíti a pszichikai túlterhelés okozta tüneteket, vízhajtó, fájdalomcsillapító, látásjavító hatású. A kismamáknál serkenti a tejtermelést, ezenkívül enyhíti a menstruációs és a klimaxos tüneteket, aktiválja a női hormonokat. Köhögéscsillapító és görcsoldó hatása is ismert.
A méhek különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját is gyűjtik, de a fa leveleiről édesharmatot is gyűjthetnek. A hársfavirág méz színe az akácméznél sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat, ez a gyűjtés idejétől függ. Erős, jellegzetes hárs illatú, az íze karakteres, kellemesen pikáns. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezenkívül gazdag különféle illóolajokban, csökkenti a köhögést, a hörghurut panaszait, nyákoldó hatású. Különösen, ha hársfavirágteával fogyasztjuk, izzasztó és nyugtató hatású, ezért lázas meghűlések kezelésére a legalkalmasabb. Enyhíti az idegességet, elűzi az álmatlanságot. Jó görcsoldó, fertőtlenítő, hashajtó és vizelethajtó hatású, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt. De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor és bélfekélyekre. Fogyasztása önmagában kanalazva, vagy italokba, teába keverve. A mézet csak már iható hőmérsékletű italba keverjük, ne forrázzuk!
A méhek különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját is gyűjtik, de a fa leveleiről édesharmatot is gyűjthetnek. A hársfavirág méz színe az akácméznél sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat, ez a gyűjtés idejétől függ. Erős, jellegzetes hárs illatú, az íze karakteres, kellemesen pikáns. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezenkívül gazdag különféle illóolajokban, csökkenti a köhögést, a hörghurut panaszait, nyákoldó hatású. Különösen, ha hársfavirágteával fogyasztjuk, izzasztó és nyugtató hatású, ezért lázas meghűlések kezelésére a legalkalmasabb. Enyhíti az idegességet, elűzi az álmatlanságot. Jó görcsoldó, fertőtlenítő, hashajtó és vizelethajtó hatású, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt. De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor és bélfekélyekre. Fogyasztása önmagában kanalazva, vagy italokba, teába keverve. A mézet csak már iható hőmérsékletű italba keverjük, ne forrázzuk!
A málna frissítő ízén kívül magas vitamin- és szerves savtartalma is különösen egészségessé teszi. Liofilizálva keverjük a mézhez, így tudjuk a legjobban megőrizni értékeit.