A sötét rozsliszt hasznos B és E-vitamin, valamint vas, réz, cink és rostforrás. A rozs kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyérre jellemző. Az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret. Tápértéke sokkal jobb, mert egy szelet rozskenyér 2-3 szelet fehér kenyér tápértékének felel meg. Fogyasztása egészséges, nagyon gyorsan jóllakottság érzetet ad, hosszú órákon át biztosítja az energiát szervezetünk számára. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is. Kenyéren kívül sütemények, kekszek, mézesek készítésére használják. Mesterséges anyagokat nem tartalmaz.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél.