Alakor kenyér 500 g SZERDA 18 ÓRÁIG
Kedves Vásárlóim! Ahhoz, hogy le tudjam sütni a kenyereket, meg kell lennie a minimum mennyiségnek, amennyit be tudok keverni. Ha a rendelésekből nem jön össze ez a mennyiség, sajnos nem tudom szállítani a megrendelt termékeket. Fagyasztóban egyébként kiválóan eltartható, akár az egész heti kenyérfogyasztást is érdemes megrendelni.
Az alakorról
Tisztaság, fantasztikus tulajdonságok
Az alakorbúza, a tönkölyhöz hasonlóan az egyik legtisztább gabonának számít. Ez annak köszönhető, hogy a magokat teljesen körbe zárja a búzakalász, így az úgy tud fejlődni, hogy a lehető legkevésbé érik a környezetünkben előforduló káros anyagok és környezeti hatások.
Mindamellett, hogy az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassú felszívódású szénhidrát-, valamint fehérje tartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz. Ezen felül egy pár egészen speciális tulajdonsága is van:
Az alakor fehérje szerkezete (glutén szerkezete) 14 kromoszómából (míg a modern búzák 42-ből), ennek köszönhetően a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos a fogyasztása*.
Az alacsony glutén tartalom miatt könnyebben és jobban emészthető, mint a többi gabona, és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni.
Magas a riboflavin tartalma, amely antioxidáns hatású, segít megkötni a szabad gyököket és csökkenti az öregedést.
A hagyományos búzához képest 2x annyi A vitamint tartalmaz, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a rákmegelőzésben.
Rendkívül magas a béta karotin és a lutein tartalma, melyek kombinációja segít a rák megelőzésben és a csökkenti az káros sugárzások okozta öregkori szembetegségek kialakulását, illetve védik az immunrendszert.
Forrás: https://www.naturprojekt.hu/alakor-az-elfeledett-osgabona?srsltid=AfmBOooMTdhXf5QmFMoD3a8QvJ-Ii3by1clNHMZgT9QKsiYobgot7PAa
Az ősgabonákról:
Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi érték, egyedi ízvilág és a növényvédőszerek használata nélküli termesztés, fontos piaci lehetőséget jelentenek a biogazdálkodóknak. A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmeseinek pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak.
Az ősgabonák értékei
Az alakor és a tönke ugyan a modern kenyérbúzához képest jóval magasabbra növő és alacsonyabb terméshozammal rendelkező gabonák, előnyük azonban a nagyfokú alkalmazkodóképesség, vitalitás, gyomelnyomó képesség és a kiváló betegségellenállóság. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért ökológiai gazdálkodásba jól beilleszthetőek!
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.
Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét.
Forrás: https://biokutatas.hu/tudastar/osgabona-termekterkep-fogyasztoknak/
Továbbá ismert, hogy műtrágyázás nélkül is képesek kalászt érlelni. Mi több, gyom- és rovarirtók, illetve egyéb kemikáliák nélkül is ellenállóbbak a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben, mint a kultúrfajták, bár kétségtelen, hogy szakszerű művelést igényelnek.
A szinte a végtelenségig túlnemesített, genetikailag elszürkült haszonnövények alkotta mezőgazdasági tájban a csupasz kenyérbúzával ellentétben számos vad tulajdonságot hordozó két gabonafaj jelentősen növeli az agrárdiverzitásnak nevezett szántóföldi sokféleséget. Márpedig az utóbbiról ma már bizonyított, hogy a fenntartható élelmiszertermelés első számú záloga.
Forrás: https://qubit.hu/2022/01/18/osgabonak-tenyleg-leteznek-raadasul-a-klimavedelemben-is-egyre-fontosabbak
3530 Ft/kg